CNN Türk’e ‘filtre’ tepkisi: Hangisi insan sağlığından daha değerli?

CNN Türk, termik santrallere filtre takmanın "maliyetini" hesapladı

Termik santrallerin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Konuya ilişkin olarak tartışmalar devam ederken CNN Türk’te Günün Ekonomisi isimli bir programda yapılan yayın, sosyal medyanın tepkisini çekti.

Programda Beste Uyanık, filtre takılması işlemi için üretime verilmesi gereken 10-12 günlük aranın maliyetini Yatağan Termik santrali üzerinden hesapladı.

Türkiye'deki 15 termik santralin bacalarının filtrelenmesi için son yasada 2,5 yıl süre tanındığını belirten Uyanık, Çevre Bakanı Murat Kurum'un açıklamalarını hatırlatak "Takmayanlar, 20 kat fazla ceza alacak ama 10-12 günlük araya ihtiyaçları var" dedi. Ardından bu aranın maliyetini Yatağan Termik Santrali üzerinden hesaplayan Uyanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

O santralin 10 gün durması demek, 32 bin kişi enerjisiz kalacak demek. Bu tek bir santral. 15 santral birleşirse bu oran 500 bin kişiye çıkacak. 10 günde 500 bin kişi mağdur olacak. 35 bin konut dediğimiz 750 bin konuta çıkacak 15 termik santral de aynı zamanda filtreleme işlemine girerse.Yatağan'daki santrali durdurdunuz 10-12 gün, 12 bin metro seferinin iptal edileceği kadar bir enerji kaybı yaşanacak ve 8 bin 900 makine de çalışamayacak. Sanayiye de vuracak.

Uyanık’ın yaptığı yayın, sosyal medyada tepki çekti.

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Raşit Tükel, yayına tepki gösteren isimlerden birisi oldu:

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de “hangisi insan sağlığından daha değerli” diye sordu:

Tepki gösterenler arasında milletvekilleri de var.

CHP Kütahya Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Fazıl Kasap “Biz termik santraller çalışmasın demiyoruz. Biz bu santraller çevreye, doğaya ve insan sağlığına zarar vermemesi için filtre taksın istiyoruz. Ama siz CNN Türk olarak bu santrallerin filtresiz olarak zehir saçmaya devam etmesini savunuyorsunuz! Sözün bittiği yer” ifadesini kullandı.

Sağlık konuları hakkında yazdığı yazılarla gündeme gelen Gıda Mühendisi Bülent Şık da “Türkiye'de medya bir halk sağlığı sorunudur” ifadesini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Levent Kurnaz da sosyal medya hesabında CNN Türk’ün kendisini bir daha aramamasını istedi.

 

CNN Türk yayının çarpıtıldığını savundu

CNN Türk, termik santrallerle ilgili olarak yayınlanan haberin linç kampanyasına konu edildiğini öne sürdü.

Haberin çarpıtıldığını savunan Beste Uyanık, yayının bir kısmının sosyal medyada yer almadığını söyledi. Uyanık, amaçlarının dev firmaların filtre takması konusunda aksiyon alması olduğunu açıkladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU