TÜRSAB - Booking.com davasında karar: Haksız rekabete yol açıyor, 500 bin lira karşılığı faaliyetlerine devam edebilir

TÜRSAB’la arasındaki dava dört yıldır devam eden, iki yıl önce de hakkında “tedbiren durdurma” kararı verilen Booking.com’un “haksız rekabet yaptığına” hükmedildi

Fotoğraf: Booking.com

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB), Booking.com’a açtığı “Haksız rekabetin tespiti” davasında karar çıktı. 

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dört yıldır devam eden davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, Booking.com’un faaliyetlerinin seyahat acenteliği olduğunu ve haksız rekabete yol açtığını açıkladı. 

Booking.com’un haksız rekabete yol açan reklamlara yer verdiğini belirten kararda şu ifadeler yer aldı: 

’Booking.com olarak en iyi fiyatları garanti eden bir internet sitesi kurmayı amaçlıyoruz’, ‘En düşük fiyatlar’, ‘Booking.com hem şehirlerde hem de deniz kenarı veya kırsal bölgelerde en iyi otel fiyatlarını garanti etmektedir’ vb. şekilde haksız rekabete yol açan reklamların siteden ve tüm online uygulamalardan kaldırılmasına karar verilmiştir.


Site hakkında iki yıldır devam eden tedbiren durdurma kararıyla ilgili olarak da “500 bin lira teminatın yatırılması halinde ihtiyati tedbir kararının kaldırılarak faaliyetlerine devam edebilir” kararı çıktı.  

Mahkeme, sitenin tamamen kapatılmasına gerek olmadığına hükmetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜRSAB, seyahat acentelerine karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla Hollanda merkezli şirket hakkında dört yıl önce dava açmış ve Booking.com faaliyetlerinin durdurulması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. 

İstanbul 5.  Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin, Türkiye’deki otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetlerinin tedbiren durdurulmasına karar vermişti.

Bu kapsamda Türkiye’deki kullanıcılar Booking.com sitesi üzerinden herhangi bir rezervasyon yapamıyor, ancak yurt dışından Türkiye’deki otellere rezervasyon yapılabiliyordu. 

Booking.com avukatları, durdurma kararına itiraz etmiş, söz konusu itiraz kabul edilmemişti. 

Booking.com’un avukatları ikinci kez itirazda bulunmuş ve mahkeme tarafından belirlenecek bir teminat karşılığında sitenin faaliyetlerine devam etmesini istemişti. Ancak mahkeme ikinci itirazı da reddetmişti.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU