Kimyasal içeren ev ürünleri anne karnındaki bebeğin akciğerlerini tehdit ediyor

Kimyasallar, plasenta üzerinden doğmamış bebeğe zarar verebiliyor

(Nicepik)

Belirli kimyasallar içeren ev ürünleri kullanan hamile kadınlar, çocuklarının akciğer sağlığını riske atıyor olabilir.  

Binden fazla anne ve çocuktan alınan verileri inceleyen ve The Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan araştırmada, doğum öncesinde paraben, ftalat ve perfluoroalkil maddelere (PFAS) maruz kalmakla çocuklarda akciğerler fonksiyonlarında azalma arasında bağlantılar bulundu. 

PFAS, mikrodalgalarda kullanılan patlamış mısır torbaları ve yapışmaz ya da leke tutmaz yemek pişirme kapları gibi birçok ev ve yiyecek paketleme ürününde bulunuyor.

Bu kimyasallar, anne tarafından yiyecek ve su yoluyla özümsenebilir ve ardından plasenta üzerinden doğmamış bebeğe geçebilir.

Araştırma, Barselona Global Sağlık Enstitüsü (ISGlobal) ve Fransa Sağlık ve Biyomedikal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüldü. İki kurum da araştırma süresince diğer Avrupalı araştırma ekipleriyle işbirliği içinde çalıştı.

Araştırma kapsamında İspanyaFransaYunanistanLitvanya ve Norveç’ten katılımcıları inceleyen bilim insanları, bahsi geçen kimyasallara hamilelikte maruz kalınan toplamda 85 vaka, çocuklukta maruz kalınan 125 vakayla karşılaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, çocukların önce 6 yaşındayken sonra da 12 yaşına girdiklerinde spirometre cihazıyla akciğer fonksiyonlarını ölçümledi. Bu ölçümleme, derin bir nefes aldığınızda ne kadar havayı dışarı verebileceğinizi ölçerek akciğerlerin durumu hakkında bilgi veren basit bir test yoluyla yapılıyor.

Araştırmacılar akciğer fonksiyonlarını zayıflatmış toplamda 9 vakayla karşılaştı. Bu vakalarda DINP (Diisononyl phthalate) ve DEHP (di-2-etilhekzil ftalat) en güçlü bağlantıları gösteren maddeler olarak öne çıktı. Bu iki madde de, pek çok plastik üründe kullanılıyor ve deri üzerinden emilebiliyor.

Araştırmanın yardımcı koordinatörü ve ISGlobal araştırmacısı Martine Vrijheid konuyla ilgili şunları söyledi:

Bu, çocukluk öncesi ve çocukluk döneminde bir dizi önemli çevresel faktöre maruz kalmakla akciğer fonksiyonlarında görülen bozulma arasındaki bağlantıları tanımlamak için çevresel faktörler yaklaşımı uygulayan ilk araştırmadır. Dolayısıyla bu araştırma, çevresel sağlık araştırmasında yeni bir paradigmayı temsil ediyor.

Bulguların, halk sağlığı açısından önemli çıkarımları olabileceğine dikkat çeken Vrijheid şöyle devam etti:

Kimyasal maddelere maruz kalmayı azaltmak için belirlenmiş önleyici tedbirler, çocukluk çağında akciğer fonksiyon bozukluğunun önlenmesine yardımcı olabilir ve uzun vadede sağlığa yarar verir. Bu tedbirler, daha katı bir düzenleme ve kamuoyunu daha iyi bilgilendirmek için tüketici ürünlerinin etiketlenmesi gibi unsurları içerebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU