İsrail'in yeni genelkurmay başkanı Eyal Zamir, Gazze savaşını nasıl yönetecek?

“Farklı bir askeri kültürde yetişti”

IDF'nin yeni lideri Eyal Zamir, Yemen ve Suriye kökenli göçmen bir aileden geliyor (AFP)

İsrail’in yeni genelkurmay başkanı Eyal Zamir, Gazze savaşında daha agresif bir strateji izlemeyi planlıyor. 

Wall Street Journal’ın haberinde, Gazze savaşının genişletilmesi kapsamında Zamir’in onbinlerce İsrail askerini bölgeye konuşlandırmaya hazırlandığı yazılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, İsrail’in eski genelkurmay başkanlarının genellikle özel kuvvetlerdeki paraşütçülerden olduğu, savaş teknolojilerinden faydalanarak askerleri stratejik manevralarla yönlendirdiğine dikkat çekiliyor. Ancak 59 yaşındaki Zamir’in tank komutanlığı yapmış ilk genelkurmay başkanı olarak bu stratejiyi değiştireceği ifade ediliyor. 

Zamir, “ikinci intifada” diye bilinen 2000-2005’teki Filistin ayaklanması sırasında Batı Şeria’ya giren tank birliğinin başındaydı.  

Geçen ay göreve başladığında Zamir’in yaptığı ilk hamlelerden biri yeni bir tank tugayı kurmak oldu. Piyade birliklerinde komutanlık deneyimine sahip yetkilileri de üst pozisyonlara getirdi. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nden Ehud Yaari, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) yeni komutanı hakkında şunları söylüyor: 

Yeni genelkurmay başkanı, son dönemdeki genelkurmay başkanlarımızdan farklı bir askeri kültürden geliyor. Geniş çaplı birliklerin konuşlandırıldığı bir askeri kültürde yetişti.

Analizde, Zamir'in Gazze’nin geleceğine dair bir siyasi çözüme varılmadan önce muhtemelen aylar sürecek kara harekatlarıyla Hamas’ı ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtiliyor. Gazze Şeridi’nin süresiz olarak işgal edilebileceği ve insani yardım dağıtımının tamamen İsrail ordusunun denetimine alınabileceği ifade ediliyor. 

Zamir, mart başında görevi Herzi Halevi'den devraldıktan sonra Gazze’deki operasyonların derinleştirileceğini belirterek “2025 savaş yılı olacak” demişti.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU