ABD'nin gümrük vergilerini artırması, Pekin'de nasıl karşılandı?

Ad ve görevlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer atılabilecek adımları sıraladı

Çin'in önce Trump'ı yumuşatıp sonra çıkarlarını konuşmayı hedeflediğini savunan uzmanlar var (AP)

Seçim kampanyasında Kanada, Meksika ve Çin'den ithal edilen ürünlere ilave gümrük vergisi getirmeyi vaat eden Donald Trump sonunda söylediğini yaptı. 

ABD Başkanı, 1 Şubat'ta imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika'dan gelen ürünlere yüzde 25, Çin'den ithalataysa yüzde 10 ek gümrük vergisi getirdi.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin gümrük vergilerini tek taraflı artırmasının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ihlal ettiğini vurguladı.

Bakanlık, bu hamleye karşı DTÖ'ye şikayette bulunmak gibi tedbirler alınacağını bildirirken Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Pekin kulislerinde konuşulanları aktardı. 

Ad ve görevlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Çin'in daha fazla gümrük vergisi getirilmesi ve teknoloji alanındaki kısıtlamalara karşı hazırlık yaptığını söyledi. 

Önceden yüzde 60'a varan gümrük vergisi getirebileceğini söyleyen Trump'ın yüzde 10'la yetinmesi, Pekin'de kendilerine baskı uygulamak için yapılan bir manevra gibi görülmüş. 

Hem ekonomik sıkıntılarla boğuşan Çin'in lideri Şi Cinping'in hem de Trump'ın müzakereye açık oldukları sinyalini verdiği ifade edildi. 

WSJ, iki tarafın da kapsamlı bir ticaret savaşı istemediğini ve önceden çalışmayan bir anlaşmanın canlandırılmasının gündemde olduğunu bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin'in, Trump'ın ilk başkanlığı döneminde 2020 başında imzalanan ancak hiç uygulanmayan anlaşma üzerinden hareket etmeyi düşündüğü belirtildi. 

Birinci Faz adlı anlaşma Çin'in ABD'den yapacağı ithalatın iki yıl içinde 200 milyar dolar artmasını öngörüyordu. 

Trump "yapılmış en iyi anlaşma" dese de uzmanlar Birinci Faz'ı gerçekçi bulmamıştı. Nihayetinde bu anlaşma uygulanamadı. 

WSJ'nin kaynakları, Pekin'in hangi alanlarda ithalatı artırabileceğini Washington'a aktaracağını ifade ediyor.

ABD'nin gümrük vergisi artırırken gerekçe gösterdiği fentanil meselesi de masada olacak. Çin, bu ölümcül uyuşturucuyu yapmakta kullanılan malzemelerin ihracatını dizginlemeyi vaat edecek. 

Pekin'in elektrikli otomobil bataryası gibi alanlarda ABD'de daha fazla yaptırım ve yuanın değerini düşürmeme sözleri vermesi de muhtemel görülüyor. 

ABD'de yasaklanması gündemde olan TikTok'un "ticari bir mesele" diye görülüp Çin çıkarlarının feda edilebileceği de iddialar arasında. 

Trump, ABD ve Çin şirketlerinin yüzde 50'şer hisseyle sosyal medya platformunu kontrol etmesini istediğini söylemişti.

WSJ bir yandan Pekin'in tutumunu aktarırken diğer yandan da yayın kurulunun imzasını taşıyan bir yazıyla Trump'ın Kanada, Meksika ve Çin'e ek gümrük vergisi getiren kararnamesini eleştirdi.

"Tarihteki en aptal ticaret savaşı" ifadesinin kullanıldığı yazıda Trump'ın kararnamesinin "anlamsız" olduğu savunuldu. 

Bu zamana kadarki ticari ilişkilerin tüm tarafların çıkarına olduğu, 4 Şubat'ta ABD yerel saatiyle gece yarısından sonra yürürlüğe girecek ek gümrük vergilerinin otomotivden tarıma birçok sektörü olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

Kendi sosyal medya platformu Truth Social'dan yanıt veren Trump, "Yalan Haber Wall Street Journal" dedi.

ABD'yi seven kişilerin kararlarını destekleyeceğini, ek vergilere karşı olanlarınsa "Çin ya da bazı şirketler tarafından kontrol edildiğini" ileri sürdü.
 

Independent Türkçe, WSJ, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU