HTŞ lideri Colani: "Tüm rejim karşıtı yapılar dağıtılacak"

Colani yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu

HTŞ lideri Colani, mezhep ayrımcılığı yapmayan bir yönetim kurulacağını vaat ediyor (AFP)

Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtlarının Şam'ı ele geçirmesiyle Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin yankıları sürüyor. 

HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Suriye'deki isyancı grupların "dağıtılacağını ve savaşçıların savunma bakanlığı altında görev yapacak şekilde eğitim alacağını" söyledi. 

Tüm rejim karşıtı savaşçıların "yasaya tabi hareket edeceğini" belirten Colani, mezhepler arası çatışmaların engellenmesi için birlik çağrısı da yaptı: 

Suriye birlik içinde kalmalıdır. Sosyal adaleti garanti altına almak için devlet ve çeşitli dini gruplar arasında bir toplumsal sözleşme yapılmalıdır.

"Colani" lakabını kullanan ve asıl adı Ahmed Şara olan HTŞ lideri, iç savaş nedeniyle ülkeden kaçan Suriyelilerin dönüşünün sağlanması için Şam yönetimine uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini de söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Avrupa Birliği (AB), Esad rejimine silah satışının yasaklanması, petrol ithalatının durdurulması ve sanayi yatırımlarının dondurulması gibi birçok yaptırım uygulamıştı. 

Yaptırımlar, iç savaşla boğuşan ülkede büyük bir ekonomik krize yol açmıştı. Dünya Bankası verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 70'i yoksullukla boğuşuyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, dünkü açıklamasında yeni kurulacak hükümetin olumlu adımlar atması durumunda yaptırımların kaldırılabileceğini söylemişti.

Esad yönetimini devrilmesiyle Almanya, İsviçre, Birleşik Krallık, Norveç, İtalya, Avusturya, Danimarka, İsveç, Belçika, Fransa ve Hollanda, Suriyelilerin sığınma başvurularının askıya alındığını duyurmuştu.  

Diğer yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), AB ülkelerinden başvuru değerlendirme süreçlerini durdurmamasını istemişti.

Türkiye'de yaklaşık üç milyon kayıtlı Suriyeli göçmen var. Esad rejiminin yıkılmasının ardından Türkiye'nin nasıl bir göç politikası izleyeceği merak ediliyor.
 


Suriye'de Türkiye ve ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı HTŞ öncülüğündeki rejim karşıtlarının 27 Kasım’da başlattığı saldırılar, 8 Aralık’ta Esad rejiminin devrilmesiyle sonuçlanmıştı.

Esad ailesi Rusya'ya kaçarken, HTŞ kurduğu geçici hükümetin başına Muhammed Beşir'i getirmişti.


Independent Türkçe, Guardian, Arab News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU