Rusya, Suriye'deki üslerini elinde tutabilecek mi?

Hem Beşar Esad'a ev sahipliği yapıyorlar hem de Şam'ı ele geçiren muhaliflerle temastalar

Devrim Muhafızları, İran'ın silahlı varlığının Suriye'de kalmadığını söylerken Rus askerleri hâlâ duruyor (AFP)

Birleşik Krallık'ın Guardian gazetesi, Moskova'nın Suriye'deki askeri üslerini konu alan bir analiz yayımladı. 

Rusya muhabiri Pjotr Sauer'in kaleme aldığı yazıda Rusya'nın önceden "terörist" diye adlandırdığı muhaliflerle diplomatik temasa girdiği belirtildi. 

Beşar Esad'a yardım için askerlerini ve uçaklarını 2015'te seferber eden Moskova, Suriye'nin batısındaki Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'ne yerleşmiş durumda. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Şam düştükten sonra yaptığı ilk açıklamada bu üslerde teyakkuza geçilse de ciddi bir tehdit görülmediğini bildirilmişti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonrasında Rus devlet medyası, Kremlin'deki bir kaynağa dayandırarak geçtiği haberde Suriye'deki muhaliflerin liderleriyle askeri üslerin ve diplomatik temsilciliklerin korunması konusunda anlaşıldığını duyurdu. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov tarafından yapılan açıklamada da "askeri üslerin güvenliğini sağlayabileceklerle iletişim sağlamak için gereken tüm adımların" atıldığı belirtildi. 

Esad'ın bir diğer sıkı müttefiki İran'ın Şam Büyükelçiliği darmadağın edilirken Rusya'nın diplomatik temsilciliğine dokunulmadı. Tass haber ajansı, Suriyeli muhaliflerin Rus askeri üslerine girme gibi bir planı olmadığını bildirdi.

Guardian'daki analizde iki üssün de Moskova için büyük önem taşıdığı vurgulandı. Tartus'un sıcak sulara erişim sağladığı, Hmeymim'i ise Afrika'ya giden paralı askerlerin kullandığı aktarıldı. 

ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Dara Massicot, Rusya'nın para, takas, paralı asker, petrol ve doğalgaz sunabileceğini ancak Suriye'deki muhaliflerin bunlara ne kadar sıcak bakacağının belirsiz olduğunu söyledi. 

Rus güçlerinin üslerden ayrılmadığını işaret ederek "Tahliye gerçekleşirse bariz bir şekilde görünür" dedi. 

Rusya muhabiri Pjotr Sauer, Kremlin ve devlet medyasının yıllardır "terörist" diye seslendiği muhaliflere yönelik söylemini yumuşattığını işaret etti. 

Ülkenin önde gelen haber ajansları RIA Novosti ve Tass'ın Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) için "silahlı muhalefet" ifadesini kullanmaya başladığı bildirildi. 

Suriye'nin Moskova Büyükelçiliği'nin muhaliflerin üç yıldızlı bayrağını göndere çektiği ve Büyükelçi Beşar Caferi'nin Esad'ı "Bu sistemin başındaki kişinin sefil ve aşağılayıcı bir şekilde kaçması, değişimin doğruluğunu doğrulamaktadır" ifadeleriyle hedef aldığı da analizde hatırlatıldı.

Diğer yandan Rus devletine bağlı RT de Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun eski başkanı Enes el-Ebda'nın röportajına yer verdi. Enes el-Ebda'nın şu ifadeleri dikkat çekti:

Rusya'yla Rus ve Suriye halklarının ve devletlerinin karşılıklı çıkarına dayanan iyi ilişkiler kurmayı hedeflemeliyiz. Rusya hem bölgesel hem de uluslararası açıdan çok önemli bir aktör.


Independent Türkçe, Guardian, RT, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU