Kathimerini: Türkiye-Yunanistan görüşmelerinde ilerleme yok

"Atina 'neredeyse imkansız' dedi"

İki ülke arasındaki 1976 Bern Mutabakatı uyarınca Türkiye ve Yunanistan'ın Ege kıta sahanlığı uyuşmazlığı konusunda diyalog kurması gerekiyor (AA)

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, bugün yayımladığı haberde Atina-Ankara ilişkilerinin seyrine dair bilgi verdi. 

Yunan hükümetinin, Ege Denizi'ndeki kıta sahanlığı ve deniz yetki alanı konularında Türkiye'yle yaptığı görüşmelerde ilerleme sağlamanın neredeyse imkansız olduğu kararına vardığı bildirildi. 

Bu sebeple daha düşük seviyedeki görüşmelerle iletişimin sürdürüleceği aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vassilis Nedos ve Manolis Kostidis'in imzalarını taşıyan haberde iki ülke arasında yapılacak temaslar da anlatıldı.

Pazartesi günü Hava Kuvvetleri Komutanı Panagiotis Georgakopoulos'un Türkiye'deki bir hava üssünü ziyaret edeceği, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay'ın bugün ve yarın Yunanistan'da yapacağı görüşmelerde Yunan mevkidaşı Alexandra Papadopoulou ve Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragoyiannis'le bir araya geleceği bildirildi. 

Dışişleri bakanları Giorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan'ın da salı ve çarşamba düzenlenecek NATO zirvesiyle perşembe ve cuma yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısında bir araya geleceği de aktarıldı. 

Kathimerini iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara rağmen Yunanistan'ın AGİT Genel Sekreterliği'ne aday Feridun Sinirlioğlu'nu desteklemesine, Türkiye'nin de Mania Telalian'ı AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu'nun başında görmek istemesine dikkat çekti.

23 Kasım'da Ankara'da gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine de değinmişti. 

Fidan, tüm sorunları bir paket olarak kamuoyundan uzakta ele almayı tercih ettiklerini dile getirmişti. 

Türkiye'yle ilgili konuların Yunanistan'da aşırı derecede politize edilebildiğini savunan Fidan, Ankara'nın ise kazan-kazan anlayışıyla mesafe almak istediğini söylemişti:

Milli menfaatlerimize halel getirmeden, var olan sorunları resmi yollardan çözmeyi, belirsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bir yeryüzü cenneti olan Ege Denizi, ülkelerimiz için bir ekonomik refah bölgesine dönüşmeli. Hedefimiz bu. Bu yapılabilir mi? Yapılabilir.

Fidan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ocak veya şubat gibi gerçekleştirilmesi beklenen Türkiye ziyaretinde iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının da yapılmasının planlandığını hatırlatmıştı.
 

Independent Türkçe, Kathimerini, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU