Pek çok ülke gibi Özbekistan da turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ancak uzmanlar tarihi miras niteliğindeki yerlerin zarar görebileceğini belirterek Taşkent yönetimini uyarıyor.
Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, ülke turizmini ele aldı. Buhara'daki her sokağın köşesinde yeni bir otelin inşa edildiği bildirildi.
Yazar Catherine Bennett, kaldığı eski kervansarayın 100 metre çapı içinde üç tane inşaat gördüğünü belirtirken 16. yüzyıldan kalma bir medresenin hemen dibine bir konuk evinin yapıldığını da söyledi.
Başkent Taşkent'ten tarihi şehir Hive'ye kadar pek çok yerde benzer manzaralar gözlenebiliyor.
Zengin iş insanı Bakhtiyor Fazilov'un memleketi Semerkant'ın imajını 2022'de açılan havalimanı ve Disneyland'e benzetilen İpek Yolu Semerkant'la geliştirmeye çalıştığı belirtildi.
Ülkedeki tarihi yerleri korumayı amaçlayan Alerte Héritage'den Svetlana Gorshenina, "İpek Yolu konsepti her yere uygulanıyor. Restoranlar, dükkanlar, turlar, turizm acenteleri… Bu bizim tek pazarlama kozumuz oldu. Bu bir çeşit self oryantalizm" diyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
BBC, son 5 yılda Özbekistan'ın 16 sıra öne geçerek ülkeye gelen turist sayısında 119 ülke arasında 78. sıraya yükseldiğine işaret etti.
2023'te 6,6 milyon olan yabancı turist sayısının Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in 2023'te açıkladığı 2030 stratejisi kapsamında 15 milyona çıkarılmaya çalışıldığı vurgulandı.
Çayhaneler ve restoranlarla ülke mutfağını, müzelerleyse Özbek kültürünü tanıtmaya çalışıyorlar. Bunun için turizm merkezleri inşa ediliyor.
Fazilov'un inşaat şirketi Enter Engineering'in genel müdür yardımcısı Rüstem Haydarov dev projelerini şöyle anlatıyor:
Tarihi binaları kopyalamaya çalışmıyoruz. Kendi etkisini yaratacak şeyler ortaya koymaya çalışıyoruz.
Haydarov, yeşil alanla sanatı buluşturan projelerle birlikte 5 yıldızlı otellere de imza attıklarını söylüyor. "Buhara'ya halihazırda zenginler gelse de otellerin kalitesinden memnun değil" diyor. Şirketin sağlık turizmine yönelik tesisler yaptığını da sözlerine ekliyor.
Ülkenin tarihi mirasını yitirerek sıradanlaşmamasını isteyenler de itirazlarını dile getiriyor.
Svetlana Gorshenina, "Özbekistan yıllardır kent merkezlerinde yaşayanları çıkararak oraları boşaltıyor. Kasabalar, turistler için değiştirilen müze-kasabalara dönüştürülüyor" diyor.
Adını vermek isteyemeyen Özbek bir mimarsa "Her yıl daha fazla turist geliyor. Buhara'yı hep canlı bir organizma gibi düşünmüşümdür. Bu organizma daha da zayıf ve kırılgan hale geliyor. Sadece turistlere yönelik bir yer olmamalı, orada yaşayanlar da düşünülmeli. Çöldeki Venedik olma riskine sahip" ifadelerini kullanıyor.
UNESCO sözcülerinden birinin Enter Engineering'i uyararak Buhara'daki çalışmaları takip ettiklerini söylediği de haberde yer aldı.
Independent Türkçe, BBC, AA