Çinli bilim insanları, düşük yerçekimli ortamlarda bile duruşunu ayarlayıp iniş yapabilen, kedilerden esinlenen bir robot üretti. Bu gelişme, asteroitlerin keşfinde devrim yaratabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kuzeydoğu Çin'deki Harbin Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, kedilerin düşerken kıvrılıp patilerinin üzerine başarıyla inebilme becerisinden esinlenerek 4 ayaklı robot için özel bir kontrol sistemi geliştirdi.
Geçen ay Journal of Astronautics'te yayımlanan çalışmaya göre, robot 4 ayağını koordineli bir şekilde hareket ettirebiliyor ve iniş yapabilmek için havada duruşunu ayarlayabiliyor.
Bilim insanları, robotun ve yeni geliştirilen kontrol sisteminin asteroitler gibi düşük yerçekimli göksel ortamlarda manevra yapıp yapamayacağını kontrol etti.
Araştırmacılar bu tür uzay ortamlarında, böyle bir robotun bacakları arasındaki küçük dengesizliklerin ve hafif koordinasyon bozukluklarının bile devrilmesine ve çarpmasına neden olabileceğini söylüyor.
Bilim insanları, "Bu [küçük gök] cisimlerinin düşük yerçekimli ortamında, robotlar her sıçramada uzun süreli serbest düşüşler yaşar" diye yazdı.
Bu süreyi, sıçramanın neden olduğu yükseklik sapmalarını düzeltmek, güvenli bir iniş sağlamak veya gelecekteki yörüngelerini değiştirmek adına sapma açısını ayarlamak için kullanmak çok önemli.
2018'de Japonya, Dünya'dan yaklaşık 280 milyon kilometre uzaklıktaki kayalık asteroit Ryugu'ya iki adet kavanoz büyüklüğünde zıplayan uzay aracı indirerek tarihe geçmişti.
Kısa ömürlü robotlar, Ryugu'daki düşük yerçekimi koşullarını kullanarak bir gün boyunca asteroitin yüzeyinde zıplayıp Dünya'ya fotoğraflar göndermişti.
Görevin başarısından bu yana, bilim insanları ve uzay ajansları asteroitleri ve uyduları keşfetmek için yeni tip robotlar inşa ediyor.
Bu kadar küçük gök cisimlerinin aşırı zayıf yerçekimi ve kayalık arazileri tekerlekli uzay araçları için elverişli değil.
Bu nedenle araştırmacılar platin ve diğer nadir metaller gibi değerli mineraller için asteroitleri keşfetmek ve araştırmak üzere zıplayan robotlar inşa ediyor.
Örneğin, bu yıl ETH Zürih'teki araştırmacılar, asteroitler ve uydular gibi düşük yerçekimli ortamlarda gezinmek için SpaceHopper adlı üç bacaklı bir zıplayan robot tanıttı.
Araştırmacılar, "Asteroitlerin gelecekte insanlığa yararlı olabilecek değerli mineral kaynakları içerdiği düşünülüyor. Bu cisimlerin keşfi bize evrenimizin oluşumu hakkında da fikir verebilir" diye yazdı.
Son çalışmada araştırmacılar, kediden esinlenen robotu sanal simülasyonda birkaç saat boyunca eğitti.
SCMP'ye göre bilim insanları, robotun istikrarlı iniş için hareketlerini ayarlamayı yaklaşık 7 saatte öğrendiğini söylüyor.
Mikro yerçekimi simülasyon platformunda yapılan diğer deneyler, yeni yapay zeka öğrenme sisteminin etkinliğini doğruladı.
Araştırmacılar, "Hava süspansiyon teknolojisini kullanan 4 ayaklı robotlar için bir mikro yerçekimi simülasyon test platformu tasarlanıp inşa edildi. Bu, kontrol stratejisinin etkinliğini prototip deneylerle doğruladı" diye yazdı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent