NASA'nın uzay aracı NEOWISE, atmosferde yanarak yaklaşık 15 yıllık başarılı görevine dramatik bir son verdi.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, 2 Kasım'da yaptığı açıklamada aracın beklendiği gibi Dünya atmosferinde yandığını duyurdu.
Aralık 2009'da fırlatılan WISE (Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini), evreni kızılötesi dalga boylarında incelemek üzere tasarlanmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu görevi bir yıl kadar yerine getiren araç, pek çok galaksi ve kara delik tespit etti. Ancak bir süre sonra soğutucusunda çıkan arıza nedeniyle uzaklardaki cisimlerin yaydığı kızılötesi ışıkları saptayamamaya başladı.
Fakat aracın hâlâ çalışır durumda olmasından dolayı NASA, Dünya'ya daha yakın cisimleri gözlemlemesine karar verdi.
NEOWISE (Dünya'ya Yakın Cisimler Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini) adını alan araç, 2013'ten itibaren asteroit gibi Dünya'ya yakın yörüngelerdeki yaklaşık 3 bin gökcismini inceledi
Bu görevinde çok daha iyi performans gösteren NEOWISE'ın sonunu büyük ölçüde solar maksimum getirdi.
Güneş, 11 yıllık döngüsünde en sık ve şiddetli patlamalara sahne olduğu solar maksimuma 2024 Ekim'de girdi.
Alçak Dünya yörüngesindeki NEOWISE'ın kendini koruyabilecek bir ekipmanı olmadığı için patlamalardan etkileneceği biliniyordu.
Uzay ajansı, aracın görevini temmuzda sonlandırmıştı. NASA ekibinden Nicola Fox daha önce yaptığı bir açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
NEOWISE görevi, Dünya için tehlike yaratabilecek asteroit ve kuyrukluyıldızları izleyerek evrendeki yerimizi daha iyi anlamamıza sunduğu katkılarla olağanüstü bir başarı öyküsü oldu.
NEOWISE'ın Dünya'ya yakın cisimleri izleme görevini NEO Surveyor (Dünya'ya Yakın Cisim Araştırmacısı) devralacak. NASA, özellikle bu amaç için inşa edilen ilk araç olma özelliğini taşıyan uzay teleskobunu 2027'de fırlatmayı amaçlıyor.
Independent Türkçe, Space.com, IFL Science, NASA
Derleyen: Büşra Ağaç