Yeni bir bilimsel araştırma, gazlı ocakların her yıl 40 bin Avrupalının ölümünden sorumlu olduğunu ortaya koydu. Bu rakam, otomobil kazası kaynaklı ölümlerin iki katına denk.
Ocaklar, saldıkları zehirli gazlarla kalp ve akciğer hastalıklarına neden olurken uzmanlar bu sorunun ciddiyetinin yeterince kavranmadığı görüşünde.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İspanya'daki Jaume I Üniversitesi'nden Juana María Delgado-Saborit, baş yazarlarından olduğu araştırma hakkında "Sorunun boyutu düşündüğümüzden çok daha kötü" dedi.
Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan araştırmaya göre kalp ve akciğer hastalıklarına sebep olan zehirli gazlar, ömürden iki yıl götürüyor.
Bilim insanları yalnızca azot dioksitin etkisini hesaba katarak AB'deki 36 bin 31, Birleşik Krallık'taki 3 bin 928 erken ölümü gazlı ocaklara bağladıklarını söyledi.
Delgado-Saborit, "İlk olarak 1978'de azot dioksitin neden olduğu kirliliğin elektrikli ocaklardan katbekat fazla olduğunu keşfetmiştik. Artık erken ölümlere dair rakam verebiliyoruz" diyor.
Araştırmacılar, karbonmonoksit ve benzen hesaba katılırsa gerçek tablonun çok daha kötüleşeceğini vurguluyor.
Avrupa İklim Vakfı'nın (European Climate Foundation/ECF) desteğiyle yapılan araştırmada İspanya'nın Valensiya Üniversitesi'ne bağlı bilim insanları da yer aldı.
Kopenhag Üniversitesi'nden hava kirliliği uzmanı Steffen Loft yer almadığı araştırma hakkında şöyle konuşuyor:
En büyük belirsizlik, kapalı mekandaki azot dioksitin trafikten mi gazlı ocaktan mı geldiğini saptamaktan kaynaklanıyor. Ancak makul bir değerlendirme yapmışlar.
Mayısta ABD'de yapılan bir araştırma da gazlı ocakların her yıl 19 bin yetişkinin ölümünden sorumlu tutulabileceğini ortaya koymuştu.
Avrupa Birliği, dış mekanlardaki hava kalitesine dair kurallarını sertleştirse de kapalı mekanlara dair standartlar koymuş değil.
Avrupa Kamu Sağlığı İttifakı (European Public Health Alliance/EPHA) siyasetçilere bu konuda çağrıda bulunuyor.
EPHA'dan Sara Bertucci şu ifadeleri kullanıyor:
Çok uzun zamandır gazlı ocakların tehlikeleri kolayca göz ardı ediliyor. Sigara gibi sağlığa yönelik etkileri pek düşünülmüyor. Ancak tam da sigara gibi evimizi kirliliğe boğan küçük bir kıvılcım gibiler.
Bilim insanları, kalıcı çözümün bulunamadığı durumlarda yemek pişirirken pencereleri ve havalandırmayı açmayı tavsiye ediyor.