ABD'de Çin Mahallesi endişesi: "Pekin'in etki merkezlerine dönüştü"

ÇKP'nin Çin Mahalleleri üzerinden ABD siyasetini etkilediği öne sürülüyor

New York'taki Çin Mahalleleri, dünyadaki en büyük Çin diasporasına ev sahipliği yapıyor (Unsplash)

Pekin yönetiminin, New York'taki Çin Mahallelerini ABD siyasetinde etki oluşturmak için kullandığı öne sürülüyor.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Pekin'in siyasi etki oluşturma kampanyasının Beyaz Saray'a kadar uzandığı iddia ediliyor.

Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Grace Meng'in iki yardımcısının 2019 Nisan'da Çin'deki Henan eyaletine giderek, "Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından yönetilen uluslararası bir nüfuz operasyonunun liderine, Meng adına bir teşekkür mektubu ilettiği" ileri sürülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimlikleri paylaşılmayan bu kişilerin, Henan Doğu Amerika Derneği adlı kuruluşa üye olduğu belirtiliyor. Kuruluş, Meng'i "başkan yardımcısı" diye tanıtıyor fakat siyasetçi, dernekte resmi bir unvanı olmadığını, onlara sadece danışmanlık hizmeti verdiğini savunuyor. WSJ, son dönemde Demokrat siyasetçinin organizasyonla arasına mesafe koyduğunu da belirtiyor. 

Henan Doğu Amerika Derneği, eylülde başlatılan bir federal soruşturmanın da merkezinde yer alıyor. Savcılar, New York Valisi Kathy Hochul'un eski yardımcılarından Linda Sun'un Çin ajanı olarak çalıştığını öne sürüyor. Tayvan hükümetinin New York'taki üst düzey bürokratlarla görüşme taleplerinin Çinli yetkililerin isteğiyle, Sun tarafından engellendiği iddia ediliyor. Hochul'un selefi Andrew Cuomo'nun yönetiminde de çalışan Sun'un, Pekin'le Henan Doğu Amerika Derneği üzerinden iletişim kurduğu savunuluyor. Görevden ihraç edilen Sun ise hakkındaki tüm iddiaları reddediyor. 

Henan Doğu Amerika Derneği ve benzeri kuruluşların genellikle ABD-Çin dostluğunun pekiştirilmesi, ayrımcılığa karşı önlemler alınması ve Çin'de geleneksel bir bayram olan Çin Yeni Yılı'nın ABD'de kutlanması gibi etkinlikler yürüttüğü ifade ediliyor. Ancak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in son 10 yıldır buraları ABD'deki siyasi söylemleri yönlendirmek amacıyla kullandığı ileri sürülüyor. 

Pekin'in, bu faaliyetleri ÇKP Merkez Komitesi'ne bağlı Birleşik Cephe Çalışma Departmanı (UFWD) üzerinden yürüttüğü savunuluyor. Şi, bu departmanı "Çin ulusunun büyük yenilenişini sağlamak üzere ülkedeki ve yurtdışındaki tüm Çinlileri birleştirmek için önemli bir sihirli silah" diye nitelemişti.
 


"Memleket dernekleri" diye de adlandırılan bu kuruluşlar, ABD'de epey yaygın. WSJ'nin aktardığına göre sadece New York eyaletinde bunlardan yaklaşık 100 tane var. Bazıları Pekin karşıtı bir çizgideyken, diğerleriyse apolitik nitelikte.

Haberde, sözkonusu derneklerin ABD Adalet Bakanlığı'nın radarında olduğuna da dikkat çekiliyor. Son iki yılda bakanlık tarafından New York'ta hazırlanan en az 10 iddianamede dernek başkanlarıyla ilgili çeşitli suçlamalar yer alıyor. 

Xiong Yan, 2022'de New York'tan Temsilciler Meclisi'ne seçilmek için yürüttüğü kampanyanın, bu dernekler tarafından engellendiğini öne sürüyor. 1989'daki Tiananmen Meydanı olaylarına katılan ve 1992'de siyasi sığınmacı olarak ABD'ye kaçan insan hakları aktivisti, WSJ'yle şu iddiaları paylaşıyor: 

Bu dernekler Çin Konsolosluğu'ndan yetki alıyor, dernek liderleri de halk üzerinde etki yaratıyor.

Çin'in Washington Büyükelçiliği, iddiaları reddederek Pekin'in diğer ülkelerin iç işlerine karışmadığını belirtiyor. Açıklamada, ÇKP'ye bağlı UFWD'nin "parti üyesi olmayan kişilerle işbirliğini teşvik etmeyi amaçladığı" ve bu faaliyetlerin çarpıtılıp Pekin'e yönelik bir karalama kampanyasına dönüştürüldüğü savunuluyor. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU