Filistin destekçisi İranlı akademisyen, Yale’dan atıldı

“ABD’deki faşizmin bir parçası”

Yale'daki Filistin'e destek eylemlerine akademisyenler de katılmıştı (Reuters)

ABD'nin prestijli üniversitelerinden Yale'da görev yapan İranlı akademisyen Helye Dutagi, Filistin'de desteği nedeniyle kovuldu. 

Yale Hukuk bölümünden yapılan açıklamada, Dutagi'nin Samidun Filistinli Mahkumlarla Dayanışma Ağı adlı grupla bağlantılı olduğu savunuldu. 

Filistinli mahkumların özgürlüğüne kavuşması için uluslararası kampanyalar yürüten Samidun, 7 Ekim 2023'te başlayan Gazze savaşının ardından ABD ve Kanada'daki Filistin'le dayanışma eylemlerini de organize etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Kanada ise Samidun'un, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) için fon topladığını iddia ediyor. ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa Birliği, FHKC'yi terör örgütü olarak görüyor. ABD ve Kanada, FHKC adına para topladığı gerekçesiyle Samidun'u ekimde yaptırım listesine almıştı. 

Üniversite, Üniversite, Dutagi'nin Samidun üyesi olduğunun örgütün internet sitesinde görüldüğünü belirtiyor. Ancak 30 yaşındaki akademisyen, mevzubahis içeriğin 2022'de yayına alındığını ve grubun o dönem yaptırım listesinde olmadığını söylüyor. Dutagi, Yale'ın suçlamalara dair başka bir kanıt sunmadığını ifade ediyor. 

Yale, akademisyenin Samidun'la ilgili iddialara yanıt vermesi için birden fazla kez çağrıldığını fakat gelmediğini belirtiyor. Bu yüzden Dutagi'nin işine 28 Mart'ta son verildiği aktarılıyor. Akademisyense gözaltına alınabileceğinden ya da sınır dışı edilebileceğinden endişelenerek çağrılara yanıt vermediğini söylüyor:

Bu durum, ülkede ortaya çıkan faşizmin bir parçası. Soykırıma, ABD'nin buna verdiği desteğe ve suç ortaklığına karşı konuşmaya cesaret edenler, Columbia'da, Cornell'de ve başka yerlerde gördüğümüz gibi, kariyerleriyle, geçim kaynaklarıyla ve işleriyle bedel ödemek zorunda kalıyor.

Associated Press'in (AP) irtibata geçtiği Dutagi, Samidun'a üye olup olmadığına ilişkin soruya “ABD yasalarını ihlal eden herhangi bir gruba dahil olmadığı” yanıtını verdi. Kendisi Yale Hukuk bölümünde vizeyle araştırma görevlisi olarak çalışıyordu.
 


Tufts Üniversitesi'nde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınması da gündem olmuştu. Fulbright bursuyla doktora eğitimi alan Öztürk'ün vizesi, “Hamas'a destek faaliyetleri yürüttüğü” iddiasıyla iptal edilmişti. Dün görülen ilk duruşmaya Öztürk, eyalet dışında tutuklu bulunmasından dolayı uzaktan katıldı. Yargıç Denise J. Casper, duruşmanın devam edeceğini söylerken, ikinci oturum tarihi henüz belirlenmedi. 


Independent Türkçe, Associated Press, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU