Varna'da "eşsiz" bir Roma heykeli bulundu

Bulgaristan'ın en büyük denizcilik kentindeki inşaat işçileri heykeli buldu

(Varna Bölgesel Tarih Müzesi)

Bulgaristan'daki arkeologlar, bir zamanlar Antik Yunan kenti Odesos diye bilinen Varna şehrindeki inşaat sırasında ortaya çıkarılan ve Romalı bir adamı betimleyen "son derece iyi korunmuş" mermer bir heykel tespit etti.

İşçiler Odesos'un kale duvarlarının dışında, akarsuların geride bıraktığı kum, kil, silt ve çakıldan oluşan alüvyonla dolu bir alanda mermer adamı buldu. Bölgede eskiden küçük bir nehir akıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgar haber ajansı BTA'nın MS ikinci yüzyılın sonlarında ya da üçüncü yüzyılın başlarında yapıldığını bildirdiği heykel, Varna Bölgesel Tarih Müzesi'ne göre bir Odesos vatandaşına ait.

Heykelin başka fotoğraflarını da paylaştığı bir Facebook gönderisinde müze, "İnşaat girişimcisi Georgi Kraychev [bizi] vakitlice bilgilendirdi" diye yazdı.
 


Müze, heykelin insan boyundan biraz daha uzun olduğunu ve kaliteli beyaz mermerden yapıldığını ifade ediyor. Roma döneminden kalma "eşsiz" heykeldeki tek hasar, orta yaşlı adamın sağ el bileği ve yüzünde meydana gelmişti.

Roma togası giyen ve elinde bir parşömen tutan sakallı adamın kimliği, heykelin üzerinde Gaius Marios Ermogeniesz olarak belirtiliyor. Bu isim ayaklarının altındaki kaideye de yazılı.

Müze, adamın giysilerinin Gaius'un Romalılarla iyi ilişkiler içinde olduğuna işaret ettiğini belirtiyor.

Müzede çalışan Dr. Vasil Tenekedjiev, BTA'ya yaptığı açıklamada kamuya mal olmuş bu kişinin düşmanlarının heykeli buraya götürmüş olabileceğini söyledi.

Uluslararası İfade Özgürlüğü Vakfı'na göre Varna, Bulgaristan'ın en büyük denizcilik kenti. İlk olarak MÖ 570'te bir Yunan kolonisi olarak kuruldu.
 

Heykel
Bulgaristan haber ajansı BTA'ya göre eser MS ikinci yüzyılın sonları ya da üçüncü yüzyılın başlarına tarihleniyor (BTA)


Vakıf, Roma'nın Mezya eyaletindeki kentin ikinci ve üçüncü yüzyıllarda gelişen önemli bir liman olduğunu ifade ediyor.

Roma İmparatoru II. Theodosius, 447'de Odesos'ta Hun İmparatoru Attila'yla ateşkes imzaladı.

Ancak 7. yüzyılda Avarların ve Slavların saldırıları, şehrin onlarca yıl boyunca terk edilmesine yol açtı ve daha sonra Varna diye yeniden adlandırıldı.

Vakıf şu ifadeleri kullanıyor: 

Kentin en eski merkezi üzerinde yer alan bugünkü Yunan Mahallesi'nde, terk edilmesinden 1700 yıl sonra bile insanı etkilemeye devam eden bir binanın kalıntıları var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU