Küba'da binlerce kişi Filistin için yürüdü

Ülkenin liderleri de meydanlardaydı

Küba devriminin önde gelen figürlerinden Che Guevara'nın portresi, Filistin bayraklarıyla yan yanaydı (AP)

Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'in başını çektiği binlerce Kübalı, başkent Havana'da Filistin'e destek yürüyüşü düzenledi.

Aralarında ülkede yaşayan 250 Filistinli tıp öğrencisinin de olduğu göstericiler, "Özgür Filistin, sen çok yaşa" yazılı pankart ve dövizler taşırken Küba liderlerinin de kefiye taktığı görüldü. 

AP

Diaz-Canel'in yanı sıra Başbakan Manuel Marrero ve Meclis Başkanı Esteban Lazo da katılımcılar arasındaydı (AP)


Eylemciler, İsrail'e Ortadoğu'daki saldırılarında yardım eden ABD'yi de sloganlarıyla hedef aldı. 

20 yaşındaki uluslararası ilişkiler öğrencisi Michel Marino, katıldığı eylemi şöyle yorumladı:

İsrail'in Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırım kampanyasına karşı, Filistin halkının meşru taleplerini, egemenliğini ve özgürlüğünü desteklemek için buradayız.

Reuters
 Eylem, Küba Genç Komünistler Birliği'nin çağrısıyla düzenlendi (Reuters)


Küba'daki Filistinli öğrencilerden Muhammed Suvan da şu ifadeleri kullandı:

Bir yıldır Gazze'de tek bir huzurlu gün yaşanmadı. Batı Şeria'daki halkımız da her gün şiddetle karşı karşıya. Tüm dünya felç olmuş halde bu trajediyi durduramıyor.

Bu gösterinin ilk başta 7 Ekim saldırılarının yıldönümünde yapılması planlanıyordu ancak Küba'yı etkisi altına alan Milton Kasırgası gerekçesiyle ertelendi. 

7 Ekim saldırılarında Hamas'ın 1200'e yakın kişiyi öldürmesinin ardından başlayan Gazze savaşında İsrail, çoğu çocuk ve kadın 42 bini aşkın Filistinliyi öldürdü, yüz bine yakın kişi de yaralandı.

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) açtığı soykırım davasına katılma talebinde bulunan ülkeler arasında Küba da var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Karayip ülkesi, ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel ve yönetimi, adadaki krizin etkilerini azaltmak için "savaş ekonomisine" geçildiğini temmuzda duyurmuştu.

Bakanlar Konseyi, vergi kaçakçılığıyla mücadele ve fiyat denetiminde vites artırılacağını açıklamıştı. Makroekonomide istikrarı sağlayıp ekonomiyi yeniden canlandırmak adına bütçe kesintileri ve yeni düzenlemeler yapılacağı da vurgulanmıştı.

"Savaş ekonomisi" açıklamasını haberleştiren İspanya'nın El Pais gazetesi, resmi rakamlara göre 2023'teki enflasyon oranının yüzde 30 olduğunu, ülke ekonominin yüzde 2 daraldığını ve Küba pesosunun dolara karşı yüzde 50'den fazla değer kaybettiğini belirterek 1990'lı yıllardaki Özel Dönem'i de aşan bir ekonomik kriz yaşandığını bildirmişti.

 

Independent Türkçe, Radio Havana Cuba, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU