Maya mağaralarında keşfedilen hayvanların zehri epilepsi ve kronik ağrı için umut olabilir

Bilim insanları, Remipede'in Meksika'daki demiryolu ağı nedeniyle habitatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor

Xibalbanus tulumensis, nörolojik hastalıkları tedavi edecek ilaçlar geliştirmede kullanılabilecek toksinler içeriyor(Björn M von Reumont)

Yeni bir araştırmaya göre, Meksika'nın Yucatan Yarımadası'ndaki sualtı mağaralarında bulunan kırkayak benzeri hayvanların zehri, epilepsi ve kronik ağrı gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi edebilir.

Yılanlar, örümcekler, akrepler ve böceklerden elde edilen toksinlerin çok çeşitli tıbbi uygulamalara sahip olduğu daha önce bulunmuştu.

Ancak deniz hayvanlarından elde edilen zehir üzerine yeterince çalışma yürütülmüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni çalışmada, Almanya'daki Frankfurt Goethe Üniversitesi'nden araştırmacılar, kırkayaklara benzeyen ve sualtı mağaralarında yaşayan, yakalanması zor bir deniz Remipede'inin ürettiği toksinleri değerlendirdi.

Araştırmacılar, "Remipede Xibalbanus tulumensis, zehir sistemi tanımlanmış tek kabuklu" diye belirtiyor.

Remipede, zehir bezi tarafından üretilen güçlü bir nörotoksini, avını felç etmek için doğrudan avına enjekte ediyor.

Toksin, örümcek zehir proteinlerine benzer özelliklere sahip olan ve yaratığın adıyla xibalbine diye adlandırılan küçük bir protein içeriyor.

Araştırmacılar, bu küçük protein moleküllerinin enzimlere, ısıya ve aşırı pH değerlerine dayanıklı olduğunu ve memeli sistemlerinde potasyum tuzlarının taşınması için önemli kanalları engelleyebildiğini söylüyor.

Çalışmanın ortak yazarı Björn von Reumont, "Bu engelleme, epilepsi dahil bir dizi nörolojik hastalık için ilaç geliştirmek söz konusu olduğunda büyük önem taşıyor" dedi.

Zehir proteinleri ayrıca ağrı duyarlılığında rol oynayan sinir sinyali iletimini de bozarak ağrı tedavisine yeni yaklaşımlar getirebilir.

Çalışma, Remipede zehrinin bazı bileşenlerinin kalp kası hücrelerinin önemli işlevlerini de engelleyebileceğine işaret ediyor.

Araştırmacılara göre bulgular, ilaç üretimi için deniz biyoçeşitliliğinin "kullanılmayan potansiyelini" ortaya koyuyor.

"Çalışmamız, bu esrarengiz proteinlerin kökenini ve işlevini çözmeye yönelik gelecekteki çalışmalar için önemli bir mihenk taşı" diye yazıyorlar.
 

Remipede

Araştırmacılar Remipede topluyor (Frankfurt Goethe Üniversitesi)​​​


Çalışma, yaşam alanları ciddi tehdit altında olduğundan Remipede'ler için zamanın tükendiği uyarısını yapıyor. Yucatan Yarımadası'nı boydan boya kesen Tren Maya şehirlerarası demiryolu ağının inşası, türün hayatta kalması için özellikle zorluklar teşkil ediyor.

Bu durum Remipede'ler özellikle "son derece hassas bir ekosistemde" yaşadığı için geçerli. Dr. von Reumont, "Çalışmamız, biyolojik çeşitliliğin sadece ekolojik önemi açısından değil, aynı zamanda biz insanlar için hayati önem taşıyabilecek muhtemel maddeler açısından da korunmasının önemini vurguluyor" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU