Ukraynalılar stand-up'la hayata tutunuyor

Savaş ortamında sayısı artan komedyenler hem seyircileri güldürüyor hem de orduya para topluyor

Anastasiia Zukhvala gibi kadın komedyenler de Ukrayna'nın komedi dünyasında söz sahibi (AP)

Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşı, ülkede yaşayanları zor durumlara sokarken bazılarının can simidi komedi oldu.

Komedyenlerin bir numaralı espri malzemesi de savaş.

Kiev'deki bir tiyatroda sahne alan Anton Timoşenko, Batı'dan aldıkları silahların asla yeterli gelmemesi üzerine bir şaka yapıyor: 

Nükleer silah verseler uranyumun kalitesinden şikayet edeceğiz.

Eskiden bir komedyen olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve savaşın başlamasından beri neredeyse her gün yayımladığı videolar da Timoşenko'nun siyasal taşlamalarından nasibini alıyor:

Hâlâ Zelenski'nin videolarını izleyen var mı? Her gün yenisi geliyor ve siz de izlemiyorsunuz, ben de… İlk sezon harikaydı, ama şimdi… Belki de sadece eski bölümleri yayımlamalı.

Rus füzeleri Ukrayna kentlerini hedef almayı sürdürürken ülkede stand-up yaygınlaştı. Yalnızca başkent Kiev'de değil, Harkiv gibi cephe hattına yakın kentlerde de gösteriler sürdürülüyor. 

Bomba sığınaklarında da gösteri yapıldığı oluyor


İzleyicilere nefes aldıran bu şovlar, cephedeki askerlere de yarıyor. Komedyenlerin hem kendi ülkelerinde hem de yurtdışında gösteri yaparak kazandığı gelirlerin önemli bir kısmı orduya gidiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca gösterilerinin sonunda açık artırmayla birbirinden ilginç nesneler satarak bağış topluyorlar.

Bunlar arasında Ukrayna'da faaliyet gösteren bir marketin poşeti, Rus askerlerinin kumanyası ve Ukrayna'nın eski liderlerinden birinin arılarının yaptığı bal var. 

Timoşenko, ABD ve Kanada'ya gittiği turnede 300 bin dolara yakın para topladığını, Vasil Baydak ise üç haftalık Avrupa turunda 277 bin dolar gibi bir meblağa eriştiğini söylüyor. 

Bu paralarla, drone ve zırh gibi kilit önemdeki savaş malzemeleri alınıyor. 

Stand-up'ın geçmişini anlatan komedyen Vasil Baydak, 2012 civarında bu gösterilerin Kiev'de düzenli olarak yapılmaya başlandığını söylüyor. 

Eskiden atlar ve sinekler hakkında absürt espriler yaparken savaşın kendilerini de değiştirdiğini ifade ediyor:

Sorumluluk hissettiğim için artık şakalarım savaş hakkında oluyor.

Diğer yandan cephede savaş tüm hızıyla sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Zaporijya bölgesinde Levadnoye yerleşim birimini kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Rus ordusunun cephede ilerlediği belirtildi. "Güney Askeri Grubu birlikleri, Zaporijya'da Levadnoye yerleşim birimini kurtararak avantajlı pozisyonlar elde etti" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül 2022'de imzaladığı kararnameyle ilhak edilmişti.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU