Trump, Haitili göçmenleri sınır dışı etme sözü verdi

Springfield'daki Haitili göçmen topluluğu, Trump ve Vance'in yaydığı dayanaksız komplo teorilerine konu olmuştu

Trump, kasımdaki seçimleri kazandığı takdirde Haitili göçmenleri sınır dışı etmeye yemin etti (AP)

Donald Trump, kasımdaki seçimleri kazandığı takdirde Ohio'nun Springfield kentinde yasal olarak yaşayan ve çalışan Haitili göçmenleri sınır dışı etmeye yemin etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump bu olağanüstü tehdidi, dün (2 Ekim) 2020 başkanlık seçimlerinin sonuçlarına müdahale ettiği gerekçesiyle eski başkana açılan davayı detaylandıran, 165 sayfalık suçlayıcı bir dilekçe sunan özel danışman Jack Smith hakkında söylenirken yaptı.

Trump, çarşamba akşamı Teksas'ın Houston kentinde NewsNation'a "İnsanları çıkarmanız ve kendi ülkelerine geri götürmeniz gerekiyor" dedi.

Haitili göçmenlerin Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırıp kaldırmayacağı sorulduğunda eski başkan şöyle dedi:

Kesinlikle. Korumayı kaldırıp onları kendi ülkelerine geri götürürüm.

Sonrasında Trump'a, Haiti göçmenleri almayı reddederse ne yapacağı soruldu.

Trump "Yani, onları alacaklar. Onları alacaklar" diye ısrar etti.

Haitili göçmenler Ohio'nun Springfield kentinde yasal bir şekilde yaşayıp çalışıyor ama Trump ve seçim yoldaşı J.D. Vance'in, göçmenlerin insanların evcil hayvanlarını kaçırıp yediğine dair asılsız iddiaları sebebiyle kendilerini istemedikleri bir gündemin ortasında buldular.  

Trump, 10 Eylül'de Kamala Harris'le yaptığı başkanlık münazarasında bu yalana sarılmış ve şu sözleri akıllara kazınmıştı:

Springfield'da köpekleri yiyorlar. Gelen insanlar. Kedileri yiyorlar. Orada yaşayan insanların evcil hayvanlarını yiyorlar.

Trump ve Vance, Haitililer hakkında iddiaları yaymaya başladığından bu yana, kentte en az 33 kamu güvenliği ve bomba tehdidi alındı ve yetkililer, okullarla hükümet binalarını kapamak zorunda kaldı.

Haitili bir savunuculuk kuruluşu, bir dilekçe vererek Cumhuriyetçi Parti adaylarının bu sebeple tutuklanması için çağrı yaptı. Haitian Bridge Alliance, geçen ay Clark County Belediye Mahkemesi'ne sunduğu şikayette ikiliyi "sahte ve tehlikeli bir anlatıyı bilerek yaymak üzere" işbirliği yapmakla suçluyor.

Çarşamba günkü röportajda Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı, Smith'in yasal başvurusuna dair öfkeli bir nutuk da çekmişti. Smith'in dilekçesinde Trump'ın seçmenlere, seçim yetkililerine ve eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'e kasıtlı olarak, yönetimde kalmak üzere suç teşkil eden bir çabayla yalan söylediği iddia ediliyor.

Trump'ın "dengesiz" diye nitelediği Smith, eski başkanın eylemlerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nı kuşatan kalabalığı durduramamasıyla son noktaya ulaştığını öne sürüyor.
 

Jack Smith
Trump, özel danışman Jack Smith hakkında nutuk çekti (Reuters)​​​​​​


Trump, NewsNation'a "Bu, hükümetin silah olarak kullanılmasıydı… Seçimden 30 gün önce yayımlandı" diye söylendi.

Anket puanlarım düşmek yerine yükseldi. Bu kesinlikle seçime müdahale.

Trump'ın konuşması, belgenin açıklanmasının ardından Truth Social'da paylaştığı gönderinin bir benzeriydi.

Trump "Tim Walz'ın korkunç Münazara performansından sonra ve Ülkemizin Tarihindeki En Önemli Seçimden 33 gün önce gelen bu yalanlarla dolu, anayasaya aykırı 6 Ocak belgesi, Harris-Biden rejiminin beni baltalamak ve Amerikan Demokrasisini Silah Olarak Kullanmak ve 2024 BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE MÜDAHALE ETMEK için bariz girişimlerinden biri" diye öfke saçmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU