Bodrumunu yenilerken Ortaçağ mezarlığı bulan Fransız, tarihe ışık tuttu

Arkeologlar, Paris'in güneyindeki bulguların Klasik Antik Çağ'da ve Ortaçağ'da bölgede yaşayan nüfusun daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini söyledi

Temsili görselde arkeolojik kazıda keşfedilmiş bir insan iskeleti yer alıyor (AFP)

Bodrumunu yenileyen Fransız bir adam, Ortaçağ'dan kalma düzinelerce iskelet ve 10 lahit keşfetti.

Arkeologlar, Paris'in güneyindeki bir banliyöde bulunan kalıntıların, Ortaçağ'da ve daha da önceki Klasik Antik Çağ'da, bölgede yaşayan nüfusun daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede, eski bir Ortaçağ mezarlığının var olduğu halihazırda biliniyordu ve daha önceki kazılarda, geç Ortaçağ döneminden bir dizi alçı lahit keşfedilmişti.

Arkeologlar, adamın mahzenine inerek 52 metrekarelik bir alanda kazı yaptı. Mezarların birbirine paralel sıralar halinde düzenlendiğinin belirttiler. Bu uygulama, mezarlığın kullanıldığı 7 yüzyıl boyunca, MÖ 3 ila 10. yüzyıllar arasında sürmüş gibi görünüyor.

Son kazı, mezarlığın sanılandan daha da eski olduğuna ve ilk mezarların 1500 yıldan daha öncesinden, Klasik Antik Çağ'ın sonlarından kaldığına işaret ediyor.
 

Mezar
Bir mezarda özel aletlerle kazı yapılıyor (Archeodunum)


Bu cenaze uygulamaları, MS 500'lü yıllarda, Ortaçağ'ın başlarında cesetlerin alçı lahitlerle gömülmesiyle gelişmişti.

Bu pratik, özellikle Île-de-France'da yaygındı ve mezarların dış duvarları bazen süslenirdi.

Bölgesel Arkeoloji Hizmetleri'ne destek veren arkeolojik araştırma merkezi Archeodunum'dan bilim insanları, mahzendeki lahitlerin hiçbirinin süslenmediğini söyledi.

Araştırmacılar "Lahitlerde birden fazla ceset bulmak yaygın fakat bunlarda birer kişi var" diye belirtti ve lahitlerin yan yana, bir yelpaze biçiminde yerleştirildiğini ekledi.

Mezar taşlarında herhangi bir özel işaret yoktu ama bir tanesinin üstünde kesilmiş ve yontulmuş yumuşak taştan bir blok vardı. Arkeologlar, taşın asıl şeklinden emin olmadıklarını söyledi.

Araştırmacılar "Çiçek tasarımının bir kısmını ayırt edebiliyoruz, diğer tarafta da bir Latin haçı ve daire içine çizilmiş bir haç var" diye açıkladı.

Bu motifler, alçı lahitlerde de sık sık görülüyor ve mezar alanlarının yanı sıra Hıristiyan ibadet yerlerinin yüzeylerinde de rastlanan süslemeleri andırıyor.

Arkeologlar, iskeletleri laboratuvarda inceleyerek ölen kişilerin cinsiyeti, ölüm yaşı ve yaşam koşullarını saptayabilmeyi umduklarını söyledi.
 

Lahitler
Kazılan lahitler (Archeodunum)


Bilim insanları, gelecek araştırmaların "Hem Klasik Antik Çağ'da burada yaşayan nüfusun hem de bu dönemlerin cenaze geleneklerinin daha iyi anlaşılmasına" yardımcı olabileceğini söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU