İngilizceye çevrilen Hitler konuşmaları, TikTok'ta viral oluyor

Kullanıcılar sansürden kaçmak için "Avusturyalı ressam" gibi ifadeler kullanıyor

Hitler, Yahudilere yönelik soykırım başlatarak milyonlarca kişinin ölümüne neden oldu (AFP)

Dezenformasyon üzerine çalışan sivil toplum kuruluşu Media Matters for America, Adolf Hitler'in konuşmalarının yapay zekayla İngilizceye çevrilip konduğu TikTok'ta viral olduğunu ortaya koydu.

Çin merkezli ByteDance'in sahip olduğu sosyal medya platformu, aldığı eleştirilere yenisini ekledi. 

Şiddete çağrı yapan ve nefret söylemine yer veren videoların yasak olduğu platformda Nazi Almanyası'nın liderinin konuşmalarının milyonlarca kez izlendiği ortaya çıktı. 

Bir videonun 1 milyon izlenmeye ulaştıktan sonra dikkat çekerek kaldırıldığı vurgulandı. "Sadece dinleyin" açıklamasıyla paylaşılan bu görüntüde yavaş bir enstrümantal müzik üzerinde konuşan Hitler'in, aslında kadın ve çocukların yaşamını kurtarmak istediğini ve başka çaresi kalmayana kadar saldırmadığını söylediği duyuluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

270 bin izlenme, 22 bin 700 de beğeni alan ve yine Hitler'in konuşmasının çevrildiği bir başka videoya yapılan "AH iyi ve nazik biriydi" ve "Bu, onun hakkındaki görüşlerimi değiştirdi" yorumları da dikkat çekti. 

20 binden fazla takipçisi olan bir kullanıcının, Hitler'in konuşmalarına yer verdiği 12 videoyla 4 milyona yakın izlenme rakamı yakaladığı görüldü. 

Sky News de 2-3 Eylül'de 50 binden fazla TikTok paylaşımının Hitler ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in konuşmalarını içerdiğini saptadı. 

Bu konuşmaların daha çok ilgi çekmesi ve algoritmalara yakalanmaması için popüler müziklerle birleştirildiği de bildirildi.

Hitler'in meşhur Nürnberg Mitingi sırasında yaptığı bir konuşmanın yer aldığı videonun 56 binden fazla kullanıcı tarafından beğenildiği ve bir yorumda "Modern toplumun kesinlikle ona ihtiyacı var" dediği aktarıldı. 

Müziği kullanılan sanatçılardan Pastel Ghosti kesinlikle kendisinden izin alınmadığını ve bu durumdan dolayı şoke olduğunu söyledi. 

Göçmen karşıtlığı

Yapay zekanın bu videoların arkasına konan resimleri üretmek için de kullanıldığı ve göçmen karşıtlığının provoke edildiği saptandı (Media Matters)


New York Post'un ulaştığı TikTok'un sözcülerinden biri, Media Matters'ın raporunda yer alan videoların neredeyse tamamının halihazırda kaldırılmış olduğunu salı akşamı itibarıyla vurguladı:

Proaktif olarak kaldırdığımız 1300 videonun dışında kalanlarına erişimi de bugün engelledik. Platformumuzda nefret dolu içeriklere karşı sıfır tolerans yaklaşımını benimsiyoruz ve bu tarz içeriklerin yüzde 90'ını daha bize bildirilmeden önce kaldırıyoruz.

Latin Times, TikTok'un "Hitler Konuşmaları" gibi arama yapan kullanıcıları Holokost hakkında bilgi veren bir sayfaya yönlendirmeye başladığını bildirdi. Ancak kullanıcıların "bıyıklı adam", "muhteşem ressam" ve "Avusturyalı ressam" gibi aramalarla bu engelin de üstesinden geldiği vurgulandı. 

 

Independent Türkçe, Media Matters, Latin Times, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU