Papa, Myanmar'ın devrik liderine sığınma teklif etti

Katoliklerin ruhani lideri, Ang San Su Çi'yi Vatikan'a çağırdı

Papa Francis, 2017'de Myanmar'a yaptığı ziyarette,  1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Su Çi'yle görüşmüştü (AFP)

Papa Francis, Myanmar'ın devrik lideri Ang San Su Çi'ye Vatikan'da sığınma teklif etti.

Catholic News Agency'nin aktardığına göre Papa, bu teklifi 2-13 Eylül'de yaptığı Güneydoğu Asya gezisinde, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da Cizvitlerle toplantısında dile getirdiği aktarıldı. 

Roma'da yaşayan Cizvit rahip Antonio Spadaro'nun, İtalya'nın ünlü gazetelerinden Corriere della Sera'da salı günü yayımlanan yazısında, devrik liderin serbest bırakılması çağrısında bulunan Francis'in, 3-6 Eylül'deki Cakarta ziyaretinde şu ifadeleri kullandığı belirtildi: 

Myanmar'ın geleceği, herkesin onuruna ve haklarına saygı duyulan, herkesin halkın iyiliğine katkı sağlamasına olanak tanınan demokratik düzene dayalı bir barış olmalıdır.

Katoliklerin 87 yaşındaki ruhani lideri, Myanmar'ı en son Aralık 2017'de ziyaret etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimde hile yapıldığı iddialarının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Fiili lider ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi başta olmak üzere pek çok isim gözaltına alınmış, bir yıllığına olağanüstü hal ilan edilmişti.

Cunta, Britanya'da eğitim görmüş devrik Myanmar liderini, vatana ihanet ve rüşvet dahil birçok suçlamayla yargılamış ve kendisine 27 yıl hapis cezası vermişti. 

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Su Çi'nin nerede tutulduğu veya ziyaretçi kabul etmesine izin verilip verilmediği bilinmiyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan ve Su Çi hakkındaki hukuki süreci yakından takip ettiğini söyleyen bir kaynak, avukatlarının devrik lidere ulaşamadığını savunuyor. 
 


Darbenin ardından iç savaşa sürüklenen Güneydoğu Asya ülkesinde Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun oluşturduğu "Üç Kardeşler İttifakı", Myanmar ordusuyla çatışıyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) rakamlarına göre askeri darbeden bu yana en az 5 bin 350 sivil öldürülürken, 3,3 milyondan fazla kişi de yerinden edildi. Ayrıca yaklaşık 27 bin 400 kişinin gözaltına alındığı, 88'i çocuk 125'i de kadın en az 1853 kişinin gözaltında öldüğü savunuluyor.


Independent Türkçe, Reuters, AFP, Catholic News Agency

DAHA FAZLA HABER OKU