ABD'den itiraf: İsrail-Hamas ateşkes görüşmeleri durma noktasında

Biden'ın Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, görüşmeleri "iyi niyetle" sürdürmeyi reddettiği için Hamas'ı suçladı

(ABC)

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, haftalardır ABD'nin Gazze'de İsrail'in ordusuyla Hamas arasında bir ateşkes anlaşması sağlamanın "eşiğinde" olduğunu söylüyordu.

Fakat gelinen noktada bir Beyaz Saray sözcüsü, görüşmelerin temelde yerinde saydığını itiraf etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

John Kirby bunu, pazar günü ABC'nin This Week isimli programında, kendisine Gazze'ye dair konuşmalarda iyimserliğin azaldığını belirten bir Wall Street Journal haberi sorulduğunda itiraf etti. Haberde Biden yönetimindeki üst düzey yetkililerinin barışın bu sene ulaşılabilir olduğuna artık inanmadığı bildirilmişti.

Biden'ın Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, ABC'ye son iki haftadır anlaşmada hiç yol katedilmediğini aktardı. Geçmişte Kirby ve başkaları, anlaşmanın büyük oranda hazırlandığını söylemişti.

George Stephanopoulos "Gazze'de ateşkes görüşmeleri durmuş gibi görünüyor. Bu doğru mu?" diye sordu.

Kirby "Geçen hafta veya son iki haftadır bu konuda ilerleme kaydedemediğimizi söyleyebilirim" diye yanıtladı.

Denemediğimizden değil.

Ardından Kirby, görüşmeleri 'iyi niyetle' sürdürmeyi reddettiği için Hamas lideri Yahya Sinvar'ı sert bir şekilde suçladı. Sinvar, kendisinden önceki görevli ağustosta bir İsrail saldırısında hayatını kaybettikten sonra Hamas'ın baş müzakerecisi olmuştu.


Bu, Biden yönetiminin, neredeyse bir yıldır süren çatışmayı sonlandırmak amacıyla Katar aracılığıyla İsrail ve Hamas arasında yürüttüğü müzakerelere dair yaptığı son belirsiz açıklama.

Biden, müzakerelerle bir anlaşmaya varılamamasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da kısmen suçlu olduğunu söylemişti. Yıkıcı çatışma, halihazırda binlerce çocuk da dahil olmak üzere 40 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Netanyahu bu ay Fox News'a verdiği bir röportajda konuyla ilgili yorum yapmıştı. Netanyahu "Hazırlanan bir anlaşma yok… Maalesef, yakın zamanda gerçekleşmeyecek" demişti.

Bu yaklaşım, The Wall Street Journal'ın geçen haftaki haberinde, ismi verilmeyen bir yetkili tarafından yinelenmişti. Yetkili "Yakın zamanda bir anlaşma yok" demişti.

Hiç yapılacak mı emin değilim.

Aynı haberde, bir Arap ülkesinden başka bir yetkili "Şu dönemde gerçekleşme ihtimali hiç yok" diye eklemişti.

Herkes önümüzdeki seçime kadar bekleyip görelim modunda. Sonuç, bir sonraki yönetimde neler olabileceğini belirleyecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yetkililer geçen haftayı, İsrail'in gerçekleştirdiğine inanılan, İran destekli militan örgüt Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarıyla telsizleri patlatan saldırı hakkında aldıkları sorularla geçirmişti. En az 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırı, İsrail'le komşusu arasındaki gerginliğin tırmanmasına yol açmıştı.

Hükümet yetkilileri, saldırıyı resmen İsrail'e atfetmeyi veya saldırının uluslararası yasaları ihlal edip etmediği hakkında ABD'nin görüşünü açıklamayı reddetmişti. İsrail, saldırıyla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetmişti.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU