Kiev: Moskova kıştan önce hayati önem taşıyan nükleer tesisleri hedef almayı planlıyor

Sibiga, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Kiev'in müttefiklerine ülkesinin nükleer santrallerinde daimî izleme misyonları kurmaları çağrısında bulundu

Ukrayna insansız hava araçlarını vurmaya çalışan Rus kuvvetleri / Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga dün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, Rusya'nın kış gelmeden Ukrayna'nın nükleer tesislerine saldırı düzenleme niyetinde olduğunu belirtti. Sibiga, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Kiev'in müttefiklerine ülkesinin nükleer santrallerinde daimî izleme misyonları kurmaları çağrısında bulundu.

X platformu üzerinden paylaşımda bulunan Sipiga şunları söyledi:

Ukrayna istihbaratına göre, Kremlin kış gelmeden hayati önem taşıyan nükleer enerji hedeflerine saldırılar düzenlemeye hazırlanıyor. Özellikle de nükleer santrallerdeki açık dağıtım cihazları ve nükleer enerjinin güvenli bir şekilde işletilmesinde hayati rol oynayan iletim trafo merkezleri söz konusu.

Sibiga, Kiev'in neden Moskova'nın bu tür saldırılara hazırlandığına inandığı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Moskova'dan şu ana kadar herhangi bir yorum gelmedi.

Rusya, Ukrayna topraklarını işgal etmeye başladığı 2022 sonbaharından bu yana Ukrayna'nın elektrik şebekesine hava saldırıları düzenliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı savaşta ‘zafer planını’ sunmak üzere bu hafta ABD'ye giderken, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ile de görüşmeyi umduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu oturumlarına katılacak olan Zelenskiy, 26 Eylül'de ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile de ayrı ayrı görüşmeyi planlıyor.

Trump ile de görüşmeyi umduğunu belirten Zelenskiy, cuma günü geç saatlerde basına yaptığı açıklamada, “Büyük olasılıkla 26 ya da 27 Eylül'de bir görüşme yapacağız” dedi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Zelenskiy ağustos ayında yaptığı açıklamada, planını Biden, Harris ve Trump'a sunmak istediğini söylemişti.

Trump ve Zelenskiy temmuz ayında telefonda görüşmüş olsalar da, Trump'ın 2017-2021 yılları arasında başkanlık görevini üstlenmesinden bu yana yüz yüze görüşmediler. Zelenskiy söz konusu planı, Rusya'yı savaşı diplomatik yollarla sona erdirmeye zorlamanın bir prototipi olarak tanımlıyor ve bunun, kilit müttefiklerin bu yıl Ekim’den Aralık'a kadar hızlı kararlar almasına dayandığını söylüyor. Zelenskiy, Ukrayna'yı daha fazla silahla ve Kiev'in ana müttefiki ABD'nin askeri, ekonomik ve diplomatik desteğiyle güçlendirmeyi amaçlıyor. Zelenskiy’nin ayrıca, Rusya'nın derinliklerine saldırmak için uzun menzilli füzelerin kullanımına ilişkin kısıtlamaları kaldırması için Washington'a baskı yapması bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU