DMO, İstihbarat Teşkilatı’nda görevli üst düzey bir komutanın öldüğünü duyurdu

İran’ın Tuğgeneral rütbesinde bir istihbarat yetkilisi öldü

DMO İstihbarat Teşkilatı eski Dışişleri Departmanı Başkanı Rıza Sirac / Fotoğraf: Tesnim

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) yakın haber ajansları, Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı, DMO İstihbarat Teşkilatı eski Dışişleri Departmanı Başkanı ve İran'ın en tanınmış sorgucularından biri olan Rıza Sirac'ın ‘sağlık sorunları’ nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

DMO'ya yakın Tesnim Haber Ajansı, Sirac'ın bir süre önce teşhis konulan beyin tümörü rahatsızlığının ardından dün sabah hayatını kaybettiğini aktardı.

Tesnim, son haftalarda durumu ağırlaşan Sirac’ın hastanede gözetim altında tutulduğunu ekledi.

Sirac, DMO'da Besic Güçleri liderliği de dahil olmak üzere çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev aldı.

ABD, 2023 yılının haziran ayı başlarında ABD’li eski yetkililere yönelik suikast planlarının arkasında oldukları gerekçesiyle DMO'nun dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü ile bağlantılı liderleri hedef alan bir yaptırım paketi çerçevesinde Sirac’ı da yaptırım listesine almıştı.

DMO Genel Komutanı Hüseyin Selami, Sirac için yayınladığı taziye mesajında, DMO İstihbarat Teşkilatı tarafından güvenlik suçlamalarıyla tutuklanan siyasi aktivistlerin sorgulanmasıyla anılan komutanın askeri rütbesine nadiren yapılan bir atıfla onu ‘Tuğgeneral’ diye andı.

Sirac'ın stratejik konuların analizinde, medya ve yumuşak savaşta ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde iletişim ve medya sorumluluğunda önemli roller üstlendiği belirten Selami, “Sirac, devrim yolundan sapma karşısında, hegemonik cepheye ve fitne ve sapma akımına karşı mücadele ve aydınlanma cihadında önemli bir rol oynadı” ifadelerini kullandı.

‘Fitne’ ifadesi, İran’da 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını reddetmelerinin ardından başlayan ve ‘Yeşil Hareket’ diye adlandırılan protesto gösterilerine öncülük eden reformist liderler Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin destekçileri için kullanılıyor.

‘Sapkın akım’ etiketi çoğunlukla eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yakın yetkililer için kullanılırken bu etiket aynı zamanda İran'ın ilk liderinin yoluna geri dönülmesini talep eden reformistleri tanımlamak için de kullanılıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de yayınladığı taziye mesajında Sirac'ı ‘stratejik konularda uzman’ olarak tanımladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU