Rus muhalif Kara-Murza: "Putin rejimi bir anda çökecek"

"Rusya'da işler böyle yürür"

Vladimir Kara-Murza (solda) ve eşi Evgenya (sağda) bugün BBC'de yayımlanan Sunday with Laura Kuenssberg adlı programa da katıldı (BBC/Reuters)

Batı ve Rusya arasındaki tarihi esir takasında serbest kalan Rus muhalif Vladimir Kara-Murza, Birleşik Krallık'ın Observer gazetesine konuştu. 

Eşi Evgenya ve oğlu Daniel'la birlikte Londra'yı ziyaret eden Kara-Murza, Vladimir Putin'in Rusya'da kurduğu rejimin bir anda hızlıca çökeceğini savundu:

Rusya'da işler böyle yürür. 20. yüzyılın başında Romanov İmparatorluğu, sonundaysa Sovyet rejimi üç günde yıkıldı. Bu bir metafor değil, iki vakada da gerçekten üç gün sürdü.

42 yaşındaki aktivist, özgür ve demokratik Rusya'nın, Ukrayna savaşında yenilerek kurulabileceğini de iddia etti. 

Kara-Murza sadece Rus halkının değil, Batı'daki liderlerin de Moskova'nın değişimi için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı:

Bu kadar yıldır Putin'den doğalgaz alıyorlar, onu uluslararası zirvelere davet edip kırmızı halı seriyorlar. Ancak bu adamlar çok detaylı kayıtlar tutuyor. Sonları geldiğinde, ki gelecek, arşivler açılacak ve Trump, Marine Le Pen ve siz Britanyalılar hakkındaki gerçekler ortaya çıkacak.

Eskiden gazetecilik yapan Kara-Murza, hapis günlerinden şöyle bahsetti:

Hapiste öleceğime ikna olmuştum. Burada Westminster Sarayı'nın birkaç yüz metre uzakta sizinle oturduğuma inanamıyorum, tamamen gerçek dışı gibi geliyor.

Rus muhalifin eşi Evgenya da kendisinin yaşadığı zor günleri anlattı:

Çok fazla duygusal travma yaşadım. Vladimir'in Batı Sibirya'daki o korkunç koşullara sahip hapishanede tecrit altında olmasının yanında bir de durumu hiç anlayamayan kişilerle uğraşmak zorunda kaldım. Normal bir demokrasiye sahip ülkede yaşayanların 21. yüzyılda siyasi baskının ne anlama geldiğini anlaması güç. Bir türlü anlayamıyorlar.

ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'taki cezaevlerinde tutulan 26 kişinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla karşılıklı değişimini içeren takas operasyonu 1 Ağustos'ta tamamlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Operasyon kapsamında Rusya hapishanelerinde tutulan 16 kişi serbest bırakılmış, Batı ülkelerindeki cezaevlerinde yatan 8 kişi de Rusya'ya geri gönderilmişti.

Takas edilenler arasında Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich, eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yaşin, insan hakları savunucusu Oleg Orlov ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı Vadim Krasikov gibi isimler yer alıyor. 

Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleşen en büyük mahkum takasının ardından hem Rusya hem de ABD, Türkiye'ye desteği için teşekkürlerini iletmişti.

Rus mahkemelerine ait dava belgelerini inceleyen WSJ, yaklaşık 20 ABD yurttaşının halen Rusya'daki hapishanelerde tutulduğunu aktarıyor. 


Independent Türkçe, Observer, AA

DAHA FAZLA HABER OKU