İsrail’den Lübnan'a iki seçenek: Ya geri çekilirsin ya da topyekûn bir savaşa girersin

Lübnan’ın güneyine eşi benzeri görülmemiş hava saldırıları düzenlenirken Hizbullah'ın karşılık vermesi ihtimaline karşı İsrail’in kuzeyindeki toplu etkinlikler kısıtlandı

İsrail'in dün gerçekleştirdiği hava saldırısının ardından Mercayun'da dumanların yükseldiği bir bölgeye bakan Lübnanlılar / Fotoğraf: AP

İsrail Lübnan'a, Hizbullah'ın Gazze'ye destek amacıyla güneyden başlattığı askeri operasyonlara karşı iki seçenek arasında seçim yapma şansı sundu; ya geri çekilirsin ya da topyekûn bir savaşa girersin.

İsrail basınına konuşan kaynaklar, “Kırmızı çizgi diye bir şey yok” dediler. Hizbullah’ın elit birliği Rıdvan Gücü Komutanı İbrahim Akil'in öldürülmesinin Hizbullah'a karşı yıpratma savaşının sona erdiği ve oyunun kurallarının değiştiği yönünde açık bir mesaj olduğunu vurgulayan İsrail basını, İsrail'in geniş çaplı bir savaşa hazır olduğunu bildirdi.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un askeri kaynaklardan aktardığına göre İsrail, Hizbullah'ı ‘ya müzakere ve uzlaşı (geri çekilme ve Gazze Şeridi'yle bağlantıyı kesme) ya da topyekûn savaş’ şeklinde iki hedefe doğru itiyor.

İsrail üst düzey yetkililere suikast düzenlemeye devam edeceği tehdidinde bulunurken İsrail ordusu tarafından dün yayınlanan ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın suikast listesinin başında olduğu görülen bir resimle İsrail tehdidin dozunu artırdı.

Öte yandan İsrail savaş uçakları dün, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah mevzilerine yüzden fazla hava saldırısı düzenledi. İsrail Ordu sözcüsü Daniel Hagari, dün akşam yaptığı açıklamada, “Son bir saat içinde Hizbullah'ın İsrail topraklarına roket fırlatmaya hazırlandığının tespit edilmesinden sonra Lübnan'ın güneyine geniş çaplı hava saldırıları gerçekleştirdik. Onlarca savaş uçağı terörist hedeflere ve füze rampalarına hava saldırısı düzenledi” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu aynı zamanda Hizbullah’ın karşılık vermesi ihtimaline karşı İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kentinden Lübnan sınırına kadar olan bölgede toplu etkinliklere kısıtlamalar getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU