Kenya lideri, Haiti'de kendi ülkesindeymiş gibi karşılandı

"Afrika'dan Karayipler'e gönderilen polisler işe yarıyor mu?" sorusu gündemde

Ruto, New York'taki BM zirvesine katılmadan önce, Haiti'ye konuşlandırdıkları Kenyalı polisleri görüp dinlemek istediğini söyledi (AP)

Kenya Devlet Başkanı William Ruto cumartesi günü Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'e ayak bastı.

Uçaktan iner inmez havalimanındaki Kenya üssüne doğru giderek çetelerle savaştan sorumlu polislerle bir araya geldi ve onlara şöyle seslendi:

Kenya halkını cesaret, profesyonellik, diğerkamlık, merhamet ve yeterlilikle temsil ettiniz.

Afrika ülkesinin 57 yaşındaki lideri, Karayipler'e gönderdikleri 600 civarındaki polis sayesinde Haiti'deki güvenlik durumunun "kayda değer ölçüde geliştiğini" ve evinden kaçanların geri döndüğünü savundu. 

Kenyalı yetkililerin, Ruto'yu kendi ülkelerindeymiş gibi karşılaması dikkat çekti.

AP

Ruto'yu Haiti Geçiş Konseyi Başkanı Edgard Leblanc, Toussaint Louverture Uluslararası Havalimanı'nda karşıladı (AP)​​​​


Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun kararıyla oluşturulan Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu, Haiti Ulusal Polisi'ne destek sağlıyor. Kenya liderliğinde faaliyet gösteren misyon BM'ye bağlı.

Ancak halk, Kenya polisinin geldiği hazirandan beri ülkedeki durumun daha iyiye gitmediğini savunuyor. 

BM'nin insan hakları uzmanı William O'Neill bu hafta ziyaret ettiği Haiti hakkında cuma günü yaptığı açıklamada çete şiddetinin ülkeye yayılmayı sürdürdüğünü bildirmişti. 

Haiti Ulusal Polisi'nin hâlâ çetelerle savaşmaya yeterecek lojistik ve teknik kapasiteye sahip olmadığını vurgulayan O'Neill, "İnsani durum çok çarpıcı. Evinden edilen kişiler, toplumdaki kırılganlığı daha da artırıyor" demişti. 

Kenya, Haiti'de artan çete şiddetini sonlandırmak amacıyla görevlendirilen 400 kişilik ilk polis gücünü 25 Haziran'da, 200 kişilik polis gücünüyse 16 Temmuz'da göndermişti.

Ruto, ekim ve kasımda 300'er kişilik iki grup daha sevk edeceklerini bu ziyaretinde açıkladı. 

Finansal desteğin büyük kısmını ABD ve Kanada sağlarken güvenlik misyonunun başka ülkelerden de gelecek polis ve askerlerle 2 bin 500 kişilik bir kapasiteye sahip olması bekleniyor. Bunun ne zaman olacağıysa net değil.

ABD'nin BM Barış Gücü önerisi havada kaldı zira en son benzer bir işe girişildiğinde görülen kolera ve cinsel istismar vakaları "Faydadan çok zarar getirdi" yorumlarına yol açmıştı.

Temmuz 2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikast düzenlenmesi ve aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan 7,2 büyüklüğünde bir deprem yaşanması Haiti'deki toplumsal huzursuzluğu artırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken, Port-au-Prince'in yüzde 80'ini çeteler kontrol ediyor.

Ülkedeki şiddet olayları eski Başbakan Ariel Henry'nin Nisan 2024'te istifa etmesine, geçici başkanlık konseyinin kurulmasına ve Garry Conille'in yeni başbakan olmasına yol açtı.

Ancak Conille, temmuzda CNN'e röportaj verdiği hastaneden ofisine dönerken ülkedeki durumun pek de düzelmediği görüldü zira güvenlik görevlileri onu korumak için etrafa ateş açtı.

Conille'in CNN röportajı sırasında da silah sesleri duyuldu.

BM'ye göre yılın ilk ayında ülkede 3 bini aşkın kişi öldürüldü.

 

Independent Türkçe, New York Times, AP

 

DAHA FAZLA HABER OKU