Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Etimesgut Belediyesince 5 sahipsiz köpek eğitilerek bekçi köpeği yapıldı

Etimesgut Belediyesinden yapılan açıklamada, " Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu'nun, eğitimleri tamamlanan sahipsiz köpeklerden beşinin belediye bünyesinde bekçi olarak atamasını gerçekleştirdiği" belirtildi. Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Beşikçioğlu, köpeklere öncelikle itaat eğitimi verdiklerini, temel eğitimleri tamamlandıktan sonra vatandaşların sahiplenmeleri için gerekli imkanları sağladıklarını ifade etti.

Beşikçioğlu, bazı köpekleri de park bahçelerin deposu, makine parkı gibi alanlarda bekçi köpeği olarak değerlendireceklerini belirterek, belediye barınağının 300 hayvana ev sahipliği yapabilecek kapasitede olduğunu, şu an 80-83 köpeğin bulunduğunu anlattı. Sayının arttığını bildiren Erdal Beşikçioğlu, "Ama uygulamaya geçirdiğimiz projemiz de sağlıklı bir şekilde ilerliyor. Hepsinin burada özgürce dolaşabilecekleri bir alan mevcut. Burada temel itaat eğitimleri ve arama kurtarma eğitimleri verilmektedir. Sistem şimdilik işliyor, sabah saatlerinde de kreşlerimize görevlendirmeleri yaptık" bilgisini paylaştı. 


AB, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 160 milyon euroyu insani yardım için Ukrayna'ya aktaracak

Avrupa Birliği (AB), dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 160 milyon euro geliri kış aylarında Ukrayna'nın acil insani ihtiyaçlarını karşılamak üzere ayırdı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Litvanya'da sökülen bir termik santralinin Ukrayna'da tekrar kurularak hizmete alınacağını söyledi.

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da termik santrallerin yüzde 80'i imha edildi. Von der Leyen, "Ukrayna'nın ihtiyacının %15'ine karşılık gelen 2.5 GW kapasiteyi geri kazanmayı hedefliyoruz" dedi.


Emine Şenyaşar hastaneye kaldırıldı

DEM Parti Grubu binasının olduğu yere girişi engellenen Emine Şenyaşar, aniden fenalaştı. Meclis’te bekletilen ambulanstaki sağlık çalışanları, Şenyaşar'a ilk müdahalede bulundu. Şenyaşar, daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı.  DEM Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar, annesinin yaşadıklarını şu ifadelerle paylaştı:

29 gündür Mecliste hakkını, Adalet arayan anne meclis güvenliği tarafından tartaklanması ve engellenmesi sonucu, anne Emine Şenyaşar sinir krizi geçirdi. Milletin meclisinde bir anneye yapılanlar, Meclisin itibarını bütün dünya görsün!


İddia: İsrail'den yeni esir takası teklifi

İsrail resmi televizyonu KAN’ın haberine göre, İsrail’in Hamas ile esir takasına ilişkin yeni bir teklifte bulunduğu iddia edildi.

Buna göre, Gazze’deki İsrailli esirlerin tek seferde serbest bırakılacağı, buna karşılık Gazze’deki saldırıların duracağı, Filistinli tutukluların serbest bırakılacağı ve Hamas yönetiminin de Gazze’den güvenli bir şekilde çıkmasının öngörüldüğü belirtildi.

Önerilen planın, “Gazze’nin silahsızlandırılması ve yeni bir yönetim sistemi getirilmesini” de içerdiği öne sürüldü.

Söz konusu teklifin, ABD’li yetkililerle geçen hafta yapılan bir toplantı sırasında sunulduğu da aktarıldı.

Öte yandan, Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumundan yapılan açıklamada, İsrail’in teklifini memnuniyetle karşıladıkları belirtilerek, hükümetin tüm üyelerini teklifi kamuoyuna açık bir şekilde destekleme çağrısında bulunuldu.


THY, Göbeklitepe buğdayından yapılan dünyanın ilk ekmeğini yolcularına sunacak

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Şanlıurfa'nın Göbeklitepe bölgesinde üretilen buğdaydan yapılan, "dünyanın ilk ekmeği" olarak nitelendirilen ekmeğin 22 Eylül'de ABD'nin New York kentine icra edilecek uçuşta yolculara ikram edileceğini bildirdi.

Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, medeniyetin beşiği olarak bilinen Taş Tepeler ile Göbeklitepe'de günümüzden 12 bin yıl önce tarımsal devrimin yaşandığını bildiklerini belirtti.

Bu devrimde en önemli yerin ekmeğe ait olduğuna dikkati çeken Bolat, "Evcilleştirilen buğday ve elde edilen ekmek günlük yaşamda ve toplumsal ritüellerde büyük rol oynamış, bu bölgede yerleşimin, tarımsal üretim tekniklerinin, öğütme ve pişirme yöntemlerinin gelişmesini sağlamış." ifadelerini kullandı.

Bolat, gastronomik anlamda büyük bir sıçrama olan buğday ve ekmeğin tüm inançlar ile dinlerde ne kadar önemli olduğunu bildiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

Ülkemizin en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olan bu bölgeden elde edilen buğdaydan elde edilen ilk ekmeği yolcularımızla buluşturacak, Anadolu'nun köklü tarihini ve zenginliklerini dünyanın dört bir yanında tanıtacağız. İlk olarak 22 Eylül'de New York uçuşumuzda yolcularımızın beğenisine sunacağımız bu ekmek üstün hizmet ve ikram kalitemizin bir örneği olmasının yanı sıra kültürel zenginliklerimizi tanıtma noktasındaki kararlılığımızı da ortaya koyuyor.


AK Parti'li Birinci: EYT'yi çıkarmasaydık bugün belki Türkiye'nin parçalanması senaryosu ile karşı karşıyaydık

Eski AK Parti MKYK Üyesi Mücahit Birinci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın sözleriyle yeniden gündeme gelen EYT düzenlemesine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Mücahit Birinci, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

EYT hata mıydı? Hem evet hem hayır... O günlerde MKYK 'daydım. Reisimiz EYT'ye karşı idi. Bu bilinen bir gerçek. Ancak ittifak ortağımız dahil, tüm muhalefet vatandaşın çok büyük çoğunluğunu konsolide etmişti. MKYK görevimizde Anadolu'yu ve Büyükşehirlerimizi karış karış dolaştık. Mayıs 2023 seçimleri öncesi... Hem de birkaç kere... Bize ilk söylenen talep "EYT istiyoruz" idi... Bu büyük talebin karşılığında bir politika üretildi ve her politika gibi elbette eleştirilebilir. Ama kişisel kanaatim, karşımızda Türkiye'yi uçuruma sürükleyecek bir Kılıçdaroğlu kafası varken, alınan pozisyon siyaseten doğru idi. Diğer ihtimal gerçekleşse, bugün, belki de Türkiye'nin parçalanması senaryosu ile karşı karşıyaydık.


Hizbullah, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun öldüğünü duyurdu

Hizbullah, Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde "ICOM" telsizlerin patlaması sonucu 25 mensubunun öldüğünü açıkladı. Hizbullah'tan yapılan açıklamalarda, telsiz patlamasında ölen unsurlarına ilişkin bilgi verildi.

Telsiz patlamalarının ardından 25 Hizbullah mensubunun öldüğü belirtildi. İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 478'e yükseldi.


MİT, PKK'nın sorumlularından Halil Yiğit’i Gara'da etkisiz hale getirdi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK'nın sözde sorumlularından Halil Yiğit'i, Irak'ın Gara bölgesinde düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirdi.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberin"de şu bilgiler yer aldı:

MİT, istihbarat çalışmaları sonucu, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde Gara sorumlularından "Hogir Pirosi" kod adlı terörist Yiğit'in, örgütün üst düzey yöneticilerinin talimatıyla Gara'da Türk güvenlik güçlerine karşı eylemleri organize ettiğini belirledi.

Konumu tespit edilen Yiğit, MİT tarafından düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi. Şırnak kırsalında 2007'de örgütsel faaliyetlerine başlayan Yiğit, Şırnak'ın Silopi ilçesinde düzenlenen silahlı ve el yapımı patlayıcılı terör eylemlerine katıldı. Hendek-barikat olaylarında da Türk güvenlik güçlerine karşı eylemleri organize eden Yiğit, 2018'de Suriye'de terör örgütü YPG bünyesinde faaliyet gösterdi. Yiğit, son olarak Irak'ın Gara alanında örgütsel faaliyet yürüttü.


Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt ELN arasındaki barış görüşmeleri askıya alındı

Kolombiya hükümeti, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu'yla (ELN) olan barış görüşmelerinin askıya alındığını duyurdu.

Kolombiya hükümeti adına barış görüşmelerini yürüten heyetten yapılan açıklamada, görüşmelerin devamının ELN'nin bu yöndeki "iradesine" bağlı olduğu belirtildi.

Kararın, Kolombiya ordu birliklerine yönelik roketli saldırının ardından alındığı kaydedilen açıklamada, "Bugün itibarıyla diyalog süreci durdurulmuştur. (Barış görüşmelerinin) Sürdürülebilirliği ciddi şekilde zarar gördü ve tekrar devam etmesi ancak ELN'nin barış iradesinin açık bir tezahürüyle geri kazanılabilir." ifadeleri kullanıldı.

Kolombiya ordusu salı günü yaptığı açıklamada, ülkenin Arauca bölgesindeki bir kasabada birliklerine yönelik roketli saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.


Nintendo, Palworld'ün geliştiricisi Pocketpair'a patent hakkı ihlali davası açtı

Japon konsol ve oyun üreticisi Nintendo ve alt şirketi "The Pokemon Company", bu yılın en popüler oyunlarından olan hayatta kalma oyunu Palworld'ün geliştiricisi Pocketpair'a patent hakkı ihlali davası açtığını bildirdi.

Nintendo'nun internet sitesinden yapılan açıklamada, Palworld adlı oyunun "birden fazla patent hakkını ihlal ettiği" gerekçesiyle oyunun geliştiricisi Pocketpair'a dün dava açıldığı aktarıldı.

Dava kapsamında, ihlale karşı ihtiyati tedbir ve zararların tazmininin talep edildiği kaydedilen açıklamada, şirketin "yıllar boyunca oluşturmak için çalıştığı fikri mülklerini korumak için" gerekli önlemleri almaya devam edeceği belirtildi.

Nintendo daha önce, Palworld'ün yayımlandığı ve kısa sürede 25 milyon oyuncuya ulaştığı ocak ayında, telif haklarını ihlal edip etmediğini inceleyeceğini ve ihlal saptandığı halde gerekli adımların atılacağını açıklamıştı.


Ticaret Bakanlığı yılın 8 ayındaki denetimlerde 815,3 milyon lira ceza kesti

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce tüketicileri mağdur edebilecek faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi amacıyla çalışmaların aralıksız devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, tüketicilerin taraf olduğu sözleşme, reklam, haksız ticari uygulama, ürün güvenliği ve fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetim faaliyetleri kapsamında bu yılın 8 ayında 815 milyon 323 bin 796 lira, ağustos ayında da 79 milyon 580 bin 960 lira idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Bu kapsamda, başta mesafeli sözleşmeler olmak üzere, abonelik ve iş yeri dışında kurulan sözleşmeler, ön ödemeli (maket üzerinden) konut satışları, devre tatil, paket tur, bankacılık hizmetleri, haksız şartlarla satış sonrası hizmetler gibi konuları kapsayan tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerden doğan aykırı fiillere ocak-ağustos döneminde 432 milyon 389 bin 365 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Ayrıca tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve kullanım ürünleri ile deterjan gibi tüketici ürünlerinin güvenli şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla ürün güvenliği kapsamında gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında ise 16 milyon 386 bin 452 lira, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında aykırı fiillere 165 milyon 41 bin 612 lira idari para cezası uygulanmıştır.


Almanya, İsrail'e yeni silahı ihracat izinlerini durdurdu

Alman hükümeti, aleyhine açılan davalar nedeniyle İsrail'e silah ihracat izni vermeyi askıya aldı.

Reuters tarafından incelenen veriler Almanya'nın İsrail'e yaptığı askeri teçhizat ve silah ihracatının keskin şekilde gerilediğini gösterirken Alman Ekonomi Bakanlığı'na yakın bir kaynağa göre hükümet yeni silah ihracat izinlerini durdurdu. İhracat izinlerini verme yetkisine sahip Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre geçen yıl İsrail'e askeri teçhizat ve silah ihracatını 10 kat artışla 326.5 milyon euroya yükselten Almanya, bu yılın ilk sekiz ayında sadece 14.5 milyon euro tutarında ihracata izni verdi.

"Savaş silahları" kategorisindeki ihracatlar bu miktarın sadece 32,449 euroluk kısmını oluşturdu. Bakanlığı yakın bir kaynak, üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırarak, ihracat izinlerinin verilmesinin durdurulduğunu aktardı. Kaynak, izinlerin durdurulmasına gerekçe olarak ihracat ile insan hakları düzenlemelerinin çiğnendiğini iddia eden hukuki süreçleri gösterdi.

Bakanlık sorulara yanıt vermedi. Kaynağın belirttiğine göre Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi'nin (ECCHR) açtığı Berlin'de görülen iki davada savunma yapan Alman hükümeti, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından sonra uzun vadeli sözleşmeleri kapsamındaki yedek parçalar dışında silah ihracatı yapılmadığıni belirtti.


Beykoz'da patlamamış el bombaları bulunmasına ilişkin 8 şüpheli tutuklandı

Beykoz'da otoyolun kenarında patlamamış 2 el bombası bulunmasına ilişkin gözaltına alınan 9 şüpheliden 8'i savcılıktaki ifadelerinin ardından "tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirmesi" ile "6136 sayılı Kanun'un 12/1-4 maddesine muhalefet" suçlarından çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Gözaltına alınan 1 şüpheli adli kontrol hükümleri uygulanarak salıverildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, 12 Eylül'de Beykoz'da TEM Otoyolu'nun Kavacık bağlantısında yol kenarında 2 el bombası bulunmasına ilişkin ortak çalışma yürütmüştü. Güvenlik güçleri, Şişli ve Şile'de düzenlediği operasyonda 9 şüpheliyi yakalamış, adreslerde yapılan aramalarda 2 uzun namlulu silah, 3 uzun namlulu silah şarjörü, 72 mermi, 2 çelik yelek, 4 kar maskesi ile çalıntı araç ele geçirilmişti.


Hizbullah çağrı cihazları ve telsiz patlamalarının ardından ilk kez İsrail'i hedef aldığını duyurdu

Hizbullah, Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlamasının ardından ilk kez İsrail'in kuzeyine saldırı düzenlediğini bildirdi.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki 4 askeri hedefin vurulduğu belirtildi.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki beldeleri bombalamasına misilleme olarak çok sayıda roket ve topçu atışlarıyla İsrail askeri mevzilerinin hedef alındığı kaydedildi.

Bu saldırılar, Lübnan'da üst üste iki gün çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasından sorumlu tutulan İsrail'e yönelik ilk saldırı olma özelliği taşıyor.


Ermenistan'da darbe hazırlığı şüphesiyle 3 kişi tutuklandı, 4 kişi aranıyor

Ermenistan'da iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı içinde oldukları şüphesiyle 3 kişinin tutuklandığı, 4 kişi hakkında da yakalama emri çıkarıldığı bildirildi.

Ermenistan Soruşturma Komitesinin yazılı açıklamasına göre, yürütülen soruşturma ve yapılan aramalarda iktidarı yasa dışı yollardan ele geçirme hazırlığı içinde olduğu şüphesiyle 5'i Ermenistan vatandaşı ve 2'si Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni ahalisinden olmak üzere 7 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Soruşturma sonucunda bu kişilerin bir yasa dışı grup oluşturarak iktidarı zorla ele geçirmek, bu maksatla şiddet ve tehdit yoluyla Ermenistan Cumhuriyeti hükümetinin yetkilerini devralmak için hazırlıklar yaptığı belirlendi.

Bu kişilerin önceden anlaşarak iktidarı ele geçirmek maksadıyla 2024'te Ermenistan ve eski Karabağ sakini çok sayıda kişiye ayda 220 bin Rus rublesi karşılığı (yaklaşık 2350 dolar) maaş ödeyerek Rusya'da üçer aylık eğitim aldırdıkları tespit edildi. Darbe için eğitim alan kişilere ağır silah kullanımı öğretildiği ve ardından Ermenistan'a döndükten sonra operasyonlara katılmak ve başkalarını da eğitmek üzere bilgiler verildiği kaydedildi.

Soruşturma komitesi açıklamasında, bu kişilerin Roston-on-Don'a götürüldüğü ve darbeciler tarafından Ermenistan kolluk kuvvetleriyle herhangi bir bağlantısının olup olmadığını belirlemek için yalan makinesi testi uygulandığı ifade edildi.

Bu kişilerin daha sonra yakın muharebe eğitimi almak üzere Rusya'da "Arbat" adlı bir askeri üsse götürüldüğü ve darbe yapmak için eğitildiklerinin bu kişilere o zaman açıklandığı belirtildi. Eğitime tabi tutulan bazı kişilerin darbeye katılmayı reddederek ayrıldığı ve kolluk kuvvetlerinin soruşturması sonucu darbe girişiminin ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU