BM, İsrail'den Filistin topraklarındaki "hukuksuz" varlığına 12 ay içinde son vermesini istedi

Karar, 124 evet oyu alırken 43 ülke çekimser kaldı, İsrail, ABD ve 12 diğer ülke hayır oyu verdi

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistinliler tarafından hazırlanan ve İsrail'in "İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki yasadışı varlığına" 12 ay içinde son vermesini talep eden tasarıyı kabul etti.

Karar, 124 evet oyu alırken 43 ülke çekimser kaldı, İsrail, ABD ve 12 diğer ülke hayır oyu verdi.

Karar, dünya liderlerinin yıllık BM Genel Kurulu toplantısı için New York'a gitmelerinden günler önce İsrail'in uluslararası toplumda yalnız kaldığını gösterdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun 26 Eylül'de 193 üyeli Genel Kurul'da Filistin lideri Mahmud Abbas ile aynı gün konuşma yapması bekleniyor.

Uluslararası Adalet Divanı da Temmuz ayında İsrail'in Filistin topraklarını ve yerleşim yerlerini işgalinin yasa dışı olduğunu ve geri çekilmesi gerektiği yönünde bağlayıcı olmayan görüş bildirmişti.

BM'nin en yüksek yargı makamı olan mahkemenin istişari görüşünde işgalin "mümkün olan en kısa sürede" sonlandırılması gerektiği belirtilirken Genel Kurul karar taslağında 12 aylık bir süre öngörüldü.

Genel Kurul kararında ayrıca devletlere "İşgal altındaki Filistin topraklarında kullanılabileceğinden şüphelenmek için makul gerekçelerin bulunduğu durumlarda ...İsrail yerleşimleri menşeli her türlü ürünün ithalatının, İsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatın sağlanması veya transfer edilmesinin durdurulmasına yönelik adımların atılması" çağrısında bulunuldu.

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, oylama öncesinde ülkeleri hayır oyu vermeye çağırdı. İsrail'in silah tedarikçisi ve müttefiki konumunda olan Washington, iki devletli çözüm ihtimalini zayıflatan tek taraflı tedbirlere uzun süredir karşı çıkıyor.

Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye niteliğindeki görüşü bağlayıcı olmasa da uluslararası hukuk açısından önem taşıyor ve İsrail'e yönelik desteği zayıflatabilecek nitelikte. Genel Kurul kararı da aynı şekilde bağlayıcı değil ancak siyasi ağırlık taşıyor. Genel Kurul'da hiçbir ülkenin veto yetkisi bulunmuyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU