645 metre derinde şaşırtıcı buluş: Sonar sesini "yemek zili" olarak kullanıyorlar

"Balıkları kovaladıklarını görmek inanılmazdı"

Deniz fillerinin, sonar seslerini yemek bulmak için kullandığı ortaya çıktı. 

Fokgiller familyasından deniz fillerinin kuzey ve güney diye iki türü var. Kuzey deniz filleri, her yıl Kaliforniya ve Meksika'dan Büyük Okyanus'un kuzeyindeki beslenme alanlarına gidiyor. 

1700 metreden daha derine dalabilen bu hayvanlar, genellikle hayatta kalma oranı daha yüksek olan dişiler üzerinden takip ediliyor. Erkekleri ve henüz yetişkinliğe ulaşmamış ergen üyeleri hakkında pek fazla şey bilinmiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vancouver Adası'nın güney kıyısının açıklarındaki Barkley Kanyonu'nda incelemeler yapan araştırmacılar, bu canlılarda daha önce görülmemiş bazı davranışları şans eseri kaydetti. 

Kanada'daki Victoria Üniversitesi'ne bağlı Ocean Networks Canada gözlemevi araştırmacıları, ışık ve yemin, balıklarla omurgasız canlıların davranışları üzerindeki etkisini inceliyordu. 

Fakat 645 metre derinlikte çekilen videoları izleyen ekip, en az 8 deniz filinin sürekli bu bölgeye geldiğini gördü.

Hakemli dergi PLOS One'da dün (4 Eylül) yayımlanan araştırmayı yürüten ekip, kuzey deniz fillerinin sonar sesini yemekle ilişkilendirdiği sonucuna vardı. 

Hayvanlar, bu ses sayesinde avlayabilecekleri balıkların olduğu alanları tespit ediyordu. Makalenin yazarlarından Héloïse Frouin-Mouy şöyle diyor:

Deniz fillerinin, sonarın ürettiği gürültüyü yiyecekle ilişkilendirmeyi öğrendiğinden şüpheleniliyor. Bu durum 'yemek zili' etkisi diye biliniyor.

Frouin-Mouy videoları izlediğinde hayrete düştüğünü söyleyerek "Balıkları kovaladıklarını görmek inanılmazdı" diye ekliyor. 

Haziran 2022-Mayıs 2023 döneminde yapılan bu gözlemlerde 4 deniz filinin bölgeye sürekli geldiği ve birinin 30 gün boyunca burada kaldığı da kaydedildi. 

Bilim insanlarına göre bu davranış, okyanusun tamamen karanlıkta kalan küçük bir alanın yerini defalarca bulabildiklerini gösteriyor.

Ayrıca 4 ila 7 yaşında olan, henüz yetişkinliğe erişmemiş erkek deniz fillerinin deniz tabanında kısa uykulara daldığı da gözlemlendi. Araştırmacılar bu harekete daha önce rastlanmadığını söylüyor. 

Frouin-Mouy, 8 deniz filine en sevdiği grup The Beach Boys üyelerinin ismini vermiş. 

Deniz biyoloğu, bölgeyi en sık ziyaret eden favori hayvanına, grubun solistine ithafen Mike adını verdiğini söylüyor. 



Independent Türkçe, Popular Science, Yahoo News, PLOS One

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU