İsrail askerinden dikkat çeken iddia: "ABD olmasa Gazze savaşı birkaç aydan uzun süremezdi"

Sivil ölümlerine gösterilen tepki, Tel Aviv'i zor durumda bırakıyor

ABD ve İsrail, anti balistik füze sistemi Arrow'u birlikte geliştiriyor (AFP)

İsrail'in saygın gazetelerinden Haaretz, ülkenin hava kuvvetlerinden üst düzey bir yetkiliyle görüşerek ABD'nin Gazze savaşındaki rolünü gözler önüne serdi. 

İsminin ve görevinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, ABD yardımı olmasa Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşı birkaç aydan fazla sürdüremeyeceğini öne sürdü.

Özellikle havacıların Washington yardımı olmaksızın çok zor durumda kalacağını belirtti. 

Kaynak, İsrail Hava Kuvvetleri'nin başta ABD olmak üzere başka ülkelere yönelik bağımlılığını azaltmak için bomba, füze ve diğer silahların üretimini artırmak üzere harekete geçtiğini de bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haaretz bu yöndeki bir çabanın sonuç vermesinin yıllar süreceğini hatırlatırken havacıların kullandığı ekipmanların çoğunun ABD'nin askeri yardımı sayesinde İsrail'e götürüldüğünü de aktardı.  

Biden yönetimi Gazze savaşıyla birlikte, her yıl yapılan 3,8 milyar dolarlık yardımın haricinde İsrail'e 14 milyar dolarlık askeri destekte bulundu. Ayrıca hava savunma sistemleri için de ilaveten 500 milyon dolar gönderildi. 

Ancak İsrail'in sivillerin de öldürüldüğü kanlı operasyonlarını sürdürmesi, ateşkes konusundaki isteksizliğiyle birleşince uluslararası kamuoyundan tepki görmesine neden oluyor. Bu da yardımların ve silah satışlarının sorgulanması anlamına geliyor. 

Son olarak Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkesinin İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacağını duyurdu. 

Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey, İsrail yönetiminin bu karardan dolayı "hayal kırıklığı" duyduğunu bildirmesinden sonra açıklama yaptı. Healey, 350 silah ihracat lisansından 30'unu askıya alma kararının İsrail'in güvenliği üzerinde "önemli etkisi olmayacağını" vurguladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcülüğü'ne göre Gazze savaşında öldürülen 40 bin civarındaki kişinin yalnızca yüzde 40'ı "terör örgütü üyesi".

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenlemişti.

İsrail, Aksa Tufanı Operasyonu'nda 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 yurttaşının öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını belirtiyor.

Hamas kontrolündeki Gazze yönetiminin açıklamasına göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 673'ü çocuk, 11 bin 269'u kadın olmak üzere 40 bin 786 Filistinli öldü, 94 bin 224 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 339'u karadan işgal sürecinde olmak üzere 705 askerinin öldüğünü, 4 bin 401 askerinin yaralandığını duyuruyor.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 72 saat daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam ediyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten beri İsrail askerleriyle Filistin topraklarına yasadışı şekilde yerleşen İsraillilerin saldırılarında 681 Filistinli hayatını kaybetti.
 

Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU