Netanyahu'nun yakın çevresinden "tatsız" itiraf

"Sokaklar yanmadığı sürece ateşkesi onaylamaz"

Ellerinde İsrail bayrakları bulunan protestocular, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler de taşıdı (AFP)

Dün İsrail'in Gazze Şeridi'nde 6 rehinenin cesedini bulmasından saatler sonra yüz binlerce gösterici Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs sokaklarını doldurarak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını talep etti. 

Ülkenin saygın gazetelerinden Haaretz'e konuşan İsrailli yetkililer, Netanyahu'nun bu eylemlerden korktuğunu açıkladı.

Başbakana yakın olduğu bildirilen kaynaklardan biri, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın geçen sene yargı reformunun tehlikelerine dikkat çektikten sonra kabineden kovulması sonrası düzenlenen büyük gösterilere işaret ederek şöyle konuştu:

O, Gallant gecesinin tekrarından korkuyor. Öylesi bir durumda, eskisi gibi devam etmenin imkansızlığı net bir şekilde ortaya konacak.

Netanyahu'nun partisi Likud'un önde gelen bakanlarından biri de Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Bunu itiraf etmek tatsız ama sokaklar yanmadığı sürece Netanyahu ateşkes için harekete geçmez. Halihazırda rehinelerin ailelerinden çok, Ben-Gvir ve Smotrich'ten korkuyor.

Haaretz, pazar günü ekibiyle son durumu görüşen Netanyahu'nun, protestoların şiddetine göre atacağı adımları belirleyeceğini de haberinde bildirdi. 

Likud'dan bir yetkili de başbakanın eşi Sara Netanyahu'nun, evi ve İsrail Başbakanlığı'nın önündeki eylemlerden çok korktuğunu söyledi.

Diğer yandan İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut'un, hükümetin "Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını imzalaması" talebiyle ülke genelinde gittiği genel grev bugün başladı.

İsrail Havalimanları İdaresi, İsrail Liman İşletmeleri, Hayfa, Usdud (Aşdod), Hadera Limanları, İsrail Elektrik Şirketi ve İsrail Posta Hizmetleri gibi kamu şirketleri bugün greve katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı üniversiteler ve belediyelerin yanı sıra kimi ulusal bankaların da bugün greve gittiği, Göç İdaresi, Vergi İdaresi, Parklar, Bahçeler İdaresi gibi kurumlarda çalışanların da bugün işe gitmeyeceği ifade edildi.

Hastanelerin hafta sonu düzeninde çalışacağı, anaokulu ve kreşlerin kapanacağı, okullarınsa yarım gün eğitim yapacağı aktarıldı.

İsrail'de hükümet, "siyasi amaçla" yapıldığı iddiasıyla grevin durdurulması için Ulusal İşçi Mahkemesi'ne başvurdu.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in talebiyle yapılan başvuruda "grevin devletin işleyişini aksattığı, sağlık, eğitim, ulaşım ve güvenlikte ülkenin içinden geçtiği olağanüstü halde aksamaya yol açtığı" savunuldu.
 

Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU