ABD’de Demokratlar Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu

Beyaz Saray / Fotoğraf: Reuters

Demokrat Parti'den bazı milletvekilleri dün Gazze Şeridi'ndeki bir tünelde 6 rehinenin öldürülmesinin ardından İsrail ile Hamas arasında ateşkes çağrılarını yenilerken, Cumhuriyetçiler Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i İsrail'e daha güçlü destek vermedikleri için eleştirdi.

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir tünelden 6 rehinenin cesedini çıkardı; görünüşe göre bu kişiler, ordunun onlara ulaşmasından kısa bir süre önce öldürülmüşlerdi. Bu durum, rehineleri kurtarmanın başarısız olması nedeniyle İsrail'de protestolara ve grev çağrılarına yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu, İsrail asıllı Amerikalı Hersh Goldberg Polin, Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Alexander Lobnov, Almog Sarusi ve Ori Danino'nun cesetlerinin İsrail'e götürüldüğünü duyurdu.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Joe Biden'ın geçen ay Demokratik Ulusal Kongre'ye katılan Polin Goldberg'in ailesi ile başsağlığı dilemek için konuştuğunu söyledi.

Başka bir Amerikalı yetkili, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, Hamas'ın elinde tuttuğu Amerikalı rehinelerin aileleriyle çevrimiçi bir toplantı yapacağını belirtti.

Demokrat Senatör Dick Durbin, Polin Goldberg'in ölüm haberi karşısında "üzüldüğünü ve şoke olduğunu" söyleyerek, diğer ABD'li yetkililerin ve milletvekillerinin de benzer duyguda olduklarıını ifade etti.

Demokrat Senatör Durbin, "Geriye kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasına, Gazze'ye insani yardım akışına, barış ve istikrar vizyonunun dönüştürülmesine olanak tanıyan acil bir ateşkese varılmalıdır."  Bu vizyonun gerçekleştirilmesinin zor olduğunu ve uzun zamandan beri ihmal edildiğini belirtti.

Amerikan vatandaşlığına sahip bir diğer rehine olan Sajoy'un babası Jonathan Dickel Chen, Binyamin Netanyahu hükümetinin rehinelerin iadesi için Hamas'la müzakerelere girmeyi reddettiğini ve sürenin daraldığını söyledi.

Dickel Chen, CBS’e verdiği bir röportajda, "Tüm üst düzey askeri kurum ve istihbarat topluluğu, haftalardır ve aylardır açıkça Gazze'deki çatışmayı sona erdirme, rehinelerimizi geri gönderme zamanının geldiğini söylüyor. Onları evlerine döndürün ve mümkün olduğu kadar çoğunu canlı olarak kurtarın" ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Cumhuriyetçi Parti milletvekilleri dün (Pazar), ateşkes müzakerelerinin başarıya ulaşması için baskı ve çabaların artırılması yönünde bir çağrıda bulunmadı, ancak bazıları Biden-Harris yönetimini İsrail'e yeterince güçlü destek sağlamadığı için eleştirdi.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, "Hamas'ı ateşkes çağrısı yaparak cesaretlendirmeye ve teşvik etmeye devam ediyorlar" dedi.

İsrail'de artan protestolar karşısında Netanyahu hükümetinin ne yapması gerektiğine ilişkin fikri sorulduğunda Cotton şunları söyledi:

Onları (Hamas'a karşı) görevi tamamlamaya teşvik edeceğim ki, Kamala Harris ve Joe Biden'ın başından beri yapması gereken de buydu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

 

DAHA FAZLA HABER OKU