Biden, Gazze anlaşması için ‘birkaç gün içinde’ nihai teklif sunmayı planlıyor

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta İsrail bombardımanı sonucu yıkılan binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler / Fotoğraf: Reuters

Toplantı hakkında doğrudan bilgi sahibi iki kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün Gazze Şeridi'nde tutulan Amerikalı esirlerin ailelerine, Başkan Joe Biden'ın bu hafta içinde esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkes sağlanması için İsrail ve Hamas'a son bir teklifte bulunmayı düşündüğünü bildirdi.

Kaynaklar, Hamas'ın elindeki altı esirin öldürülmesinin, Biden'ın üst düzey yardımcıları arasında bir an önce anlaşmaya varılması ve İsrail ile Hamas'a bunu kabul ya da reddetme şansı verilmesi konusundaki aciliyet hissini arttırdığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Biden'ın bu sabah ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelerek anlaşmayı sonuçlandırmaya yönelik son hamle için bir strateji belirleyeceğini söyledi. Beyaz Saray programına göre Başkan Yardımcısı Kamala Harris de toplantıya katılacak.

Başkan Biden'ın Ortadoğu'dan sorumlu danışmanı Brett McGurk ve Sullivan, Gazze Şeridi'nde halen Hamas'ın elinde bulunan yedi Amerikalı esirin aile üyeleriyle bir saat süren bir telefon görüşmesi yaptı.

Kaynaklar, Sullivan ve McGurk'ün ailelere bir anlaşmaya varılıp varılmayacağını bilmediklerini, ancak bunun iki hafta içinde gerçekleşme ihtimali olduğunu söylediklerini aktardı. Kaynaklar, Sullivan ve McGurk'ün ailelere ABD'nin birkaç gün içinde hem İsrail hem de Hamas'a köprü önerisinin güncellenmiş bir versiyonunu sunabileceğini ve taraflara yanıt vermeleri için bir hafta daha süre tanıyabileceğini söylediğini kaydetti. Kaynaklar ayrıca, geçen hafta Kahire ve Doha'da yapılan görüşmelerde, anlaşmanın ilk aşamasında serbest bırakılacak Filistinli esir ve mahkûmların listesi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti. Diğer yandan Sullivan ve McGurk, güncellenmiş anlaşma metninin ABD'nin Philadelphia Koridoru için Mısır ve Hamas'ın kabul edeceğini umdukları bir öneriyi de içereceğini ifade etti.

Beyaz Saray, Sullivan'ın ailelerle ‘kalan esirlerin serbest bırakılmasını güvence altına alacak bir anlaşmaya varmak için ABD hükümetinin en üst düzeylerinde devam eden diplomatik çabaları’ görüştüğünü belirterek, Sullivan'ın Başkan Biden'ın esirlerin mümkün olan en kısa sürede eve getirilmesi konusundaki ‘derin kararlılığını’ vurguladığını kaydetti. Aileler yaptıkları açıklamada, Sullivan'ın kendilerine esirlerin serbest bırakılması için ‘önümüzdeki birkaç günün kritik olacağını’ söylediğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU