Mısır'da MÖ 6. yüzyılın en büyük gözlemevi keşfedildi

Antik Mısırlıların astronomideki başarısını gösteriyor

Mısır'da bulunan gözlemevinin girişi doğuya bakıyor (Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı)

Mısır'ın Kafrü'ş-Şeyh kentindeki kazılarda yaklaşık 2 bin 500 yıllık gözlemevi keşfedildi. Yetkililer yapının, MÖ 6. yüzyıldan kalma en büyük astronomik gözlemevi olduğunu söylüyor.

Antik Mısır'da astronomi, zamanı takip etmenin yanı sıra festivaller ve taç giyme törenleri gibi dini veya siyasi ritüellerin tarihlerini belirlemek için de kullanılıyordu. Ayrıca Nil Nehri'nin ne zaman taşacağını takip etme açısından da önem arz ediyordu.

Astronomide kıymetli gelişmelere imza atan Mısırlılar, bilindiği kadarıyla 365 günlük takvimi kullanan ilk medeniyetti. Güneş, Ay ve gezegenlerin hareketlerini izliyor ve geceleri göğe bakarak haritalar çıkarıyorlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı'ndan arkeologlar, bu amaçlarla kullanılmış MÖ 6. yüzyıla ait en eski ve en büyük astronomik gözlemevinin kalıntılarını buldu. 

Bakanlığın 23 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, kerpiç yapının gökcisimlerinin hareketlerini gözlemleyip kaydetmek için kullanıldığı belirtildi.

850 metrekare alana yayılan yapının girişi, Güneş'in doğduğu yöne, yani doğuya bakıyor.
 

Araştırmacılar, günlük yaşam ve ritüellerle ilgili çeşitli eşyalar buldu (Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı) 

 

Kerpiç gözlemevinin orta kesiminde yer alan L şeklindeki salonda, Güneş'in nereden doğup battığının mevsimler boyunca değişimini gösteren gravürlerle süslenmiş taş bir platform bulunuyor.

Arkeologlar, bu bölümün girişinin Antik Mısır tapınaklarının girişlerine benzediğini ifade ediyor.

Araştırmacıların ilgisini çekenler arasında kireçtaşı plakalardan oluşan 4,8 metre boyundaki bir gölge saati yer aldı. Güneş saati diye de bilinen ve ilk kez Mısırlıların yaptığı bu saatler, Güneş'in hareketlerine ve düşen gölgeye göre zamanı hesaplıyordu. 

Gözlemevinde ayrıca Antik Mısır'ın Geç Dönemi'ne ait heykeller, merkhet denen ölçüm aleti ve çanak çömlek gibi birçok tarih eser de çıkarıldı. 

Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhammed İsmail Halid, ekibin çabalarını ve bu keşfi tebrik ederek bulguların, Antik Mısırlıların astronomide ne kadar yetenekli olduğunu gösterdiğini söylüyor. 



Independent Türkçe, Science Alert, Heritage Daily, Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU