Robotlar insan dokunuşunu hissetmeyi öğrendi

Yapay zekalı robot insanların makinelerle etkileşime geçmesi için tamamen yeni yöntemler sunuyor

Robotun dokunma duyusu, yapay zeka ve mevcut dahili sensörler yoluyla elde edildi (Maged Iskanda)

Bilim insanları, robotlara pahalı yapay deriye ihtiyaç kalmadan dokunma duyusu sağlamayı başardı.

Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi'nden bir ekip, bir robotun dahili sensörlerinden aldığı sinyalleri yorumlayarak dışarıdan uygulanan güç ve baskıyı isabetli bir şekilde tespit edebilmesi için yapay zeka kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, bu yeni yaklaşımın maliyetli biyometrik deri ve sensörlere ihtiyacı ortadan kaldıracağını ve "geleneksel yöntemlerden uyarlanabilirliğe, esnekliğe, sezgisel hissetmeye doğru bir geçişi" mümkün kılacağını söyledi.

Ekibin tasarımı, robotun üzerinde herhangi bir yere serbestçe yerleştirilebilen, hareket ettirilebilen ve ayarlanabilen sanal düğmeler, şalterler ve kaydırma butonlarını içeriyor.

Bu sistem, robotların özel dokunma sensörlerine ihtiyaç duymadan fiziksel etkileşimleri algılayabilmesini sağladı.

Makine öğrenmesi algoritmalarının isabetliliği robotun yüzeyine çizilen sayıları bile tespit edebildiği anlamına geliyor, bu da insanların robotlarla etkileşimi için yepyeni potansiyel yöntemlere olanak tanıyabilir.

Araştırmacılar, bu teknolojik gelişmeyi detaylandıran çalışmada "robotun hassas bir şekilde çevresini hissedebilmesini ve bir insanın yüzeyindeki dokunuşlarının mekanda ve zamandaki yerini isabetli bir şekilde belirleyebilmesini sağladık" yazdı.

Bu, insanlarla robotlar arasında henüz keşfedilmemiş sezgisel ve esnek etkileşim fırsatlarının önünü açıyor.

Çalışmada ileri sürdüğümüz içsel dokunma duyusu, daha önce mümkün olmayan, gelişmiş bir fiziksel insan-robot etkileşimi kategorisine temel oluşturarak geleneksel yöntemlerden uyarlanabilirliğe, esnekliğe, sezgisel hissetmeye doğru bir geçişi mümkün kılabilir.

İçsel dokunma duyusuyla sezgisel insan-robot fiziksel etkileşimi (Intrinsic sense of touch for intuitive physical human-robot interaction) başlıklı çalışma, çarşamba günü Science Robotics isimli akademik dergide yayımlandı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU