Musk'ın platformunda Yemenli silah kaçakçıları cirit atıyor

Kalaşnikoflar, el bombaları ve tabancalar satılıyor

Husilerin, Kızıldeniz'deki saldırıları ticaret rotası için büyük tehlike oluşturmuştu (Reuters)

Yemenli kaçakçıların, Twitter (X) üzerinden açıkça silah satışı yaptığı bildiriliyor.

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayıncısı BBC'nin aktardığına göre, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana ve diğer bölgelerde faaliyet gösteren kaçakçılar, X'de Kalaşnikof, saldırı tüfeği, el bombası, tabanca ve bomba atar gibi silahlar satıyor. 

Britanya'nın tanınmış gazetelerinden The Times, teknoloji milyarderi Elon Musk'a ait sosyal medya platformunda silah satan bazı hesapların mavi tike sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Çoğu Arapça verilen ilanlardan birinde şu ifadelerin yer aldığı paylaşılıyor: 

Allah en büyüktür. Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet ve İslam'a zafer!

Bazı paylaşımlarda silahların performansına dair videolara yer verildiği aktarılırken, çoğu ürünün Yemen Riyali ve Suudi Arabistan Riyali üzerinden satıldığına dikkat çekiliyor.

İlanların veya satışların ardında doğrudan Husilerin olup olmadığıysa henüz netleşmiş değil.

BK'nin eski Yemen Büyükelçisi Edmund Fitton-Brown, BBC'yle şu değerlendirmeleri paylaştı: 

Silah tüccarlarının Husiler adına faaliyet göstermemesi düşünülemez. Yemen hükümetine tedarik sağlayarak kâr elde etmeye çalışan ve kendi adına çalışan tüccarların faaliyetleri hızlıca sonlandırılır.

The Times ve BBC, X'in yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Husiler, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Gazze savaşında İsrail'e karşı Hamas'ı desteklediklerini açıklamıştı.

Bu doğrultuda grup İsrail başta olmak üzere ABD ve Birleşik Krallık'a ait gemilere 31 Ekim'de saldırı düzenlemeye başlamıştı. Tahran destekli grup şimdiye dek 100'e yakın gemiyi hedef aldı. 

ABD ise küresel deniz ticareti güvenliğini korumak amacıyla Batılı ülkelerin de katılımıyla Husilere karşı 18 Aralık 2023'te bir deniz gücü oluşturmuştu. Ayrıca Yemen'de Husilere ait hedeflere birçok saldırı düzenlenmişti.


Independent Türkçe, BBC, The Times

DAHA FAZLA HABER OKU