"İntihar partneri" ilanı verilen platform büyük endişe yarattı

"Çok tehlikeli bir yer"

Platformdaki kişilerin özellikle "çaresiz genç kadınları" hedef aldığı bildiriliyor (Pixabay)

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin araştırmasında, birçok kişinin "intihar partneri" ilanı verdiği ortaya çıktı.

BBC'nin adını paylaşmadığı bir platformda yer alan "partnerler" başlığı altında, farklı ülkelerden kullanıcıların açtığı yaklaşık 5 bin ilan var. Bu ilanlardan 700'ünün Britanya yurttalşarına ait olduğu aktarılıyor.

Haberde, bazı intihar vakalarının platformla ilişkilendirildiği de bildiriliyor. 

Angela Stevens'ın 28 yaşındaki oğlu Brett, platformdan tanıştığı biriyle buluşmak için Aralık 2019'da Midlands'deki evinden İskoçya'ya gitmişti. 

İkilinin daha sonra Airbnb üzerinden bir ev tutup burada intihar ettiği aktarılıyor. Brett'in annesi Angela, oğlunu kaybettikten sonra bu platformla ilgili araştırma yaptığını belirtiyor. 

Kullanıcılara çeşitli intihar yöntemleriyle ilgili bilgi de sağlayan platformu karanlık bir çöpçatanlık uygulamasına benzeten Angela, şunları söylüyor: 

Burası çok tehlikeli bir yer. Kesinlikle iğrenç bir şey.

Helen Kite'ın kız kardeşi Linda da 2023'te platforma partner ilanı vererek biriyle tanışmıştı. İkili daha sonra Londra'da bir otelde birlikte intihar etmişti.  

Ayrıca Kite'ın diğer kardeşi Sarah da Linda'nın kaybını kaldıramayarak forumda ilan açmış ve burada kendisine önerilen bir kimyasalı kullanarak canına kıymıştı.

İki kız kardeşini de kaybeden Kite, şunları söylüyor: 

Burası çaresizlik içindeki kişileri ağına düşürüyor. İnsanı geri dönüşü olmayan bir ölüm yoluna sokuyor. Geride sefalet ve acı kalıyor.

BBC'nin incelemesinde bazı kişilerin partnerleriyle buluşabilmek için ülke değiştirdiği bile aktarılıyor. ABD'den erkeklerin, "savunmasız genç kadınlara intihar planlarında destek sağlamak amacıyla" BK'ye gittiği iki vaka yaşandığı yazılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakınlarını kaybeden aileler, platformun insanları doğrudan intihara teşvik ettiğini ve bunun yasadışı bir uygulama olduğunu söylüyor. 

Muhafazakar Parti hükümeti, zararlı sitelere yönelik denetimi artırmak amacıyla 2023'te Çevrimiçi Güvenlik Yasası'nı onaylamıştı. Ancak yasa bu yıl sonuna kadar yürürlüğe girmeyecek. 

Mevcut İşçi Parti yönetimi, bu yasaya sadık kalınacağını ve zararlı sitelerin engelleneceğini bildiriyor. Bir hükümet sözcüsü, BBC'ye şunları söylüyor: 

Bu yeni denetimleri mümkün mertebe en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz.

Ancak sözcü, sitenin ABD merkezli olduğunu belirterek yaptırım uygulamanın "epey zor olabileceğine" de dikkat çekiyor.


Independent Türkçe, BBC, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU