Çinli bilim insanları, "yepyeni" bir yöntemle Ay toprağından su üretti

Uyduda insan üssü kurma yolunda önemli bir adım atıldı

Ay'da üs kurma yarışı devam ederken, en az 50 yıldır kimse uyduya ayak basmadı (Temsili/ESA)

Bilim insanları, Ay toprağından su üretme yöntemi geliştirdi. 

İnsanlığın Ay'da üs kurması için aranan en önemli şeylerden biri su. Daha önceki keşif gezilerinde Ay toprağı veya regolitinde su bulunsa da oranı çok düşüktü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'in Chang'e-5 adlı uzay aracı, 2020'de Ay'dan toprak örneği getirmişti. Bu örnekleri inceleyen Çin Bilimler Akademisi araştırmacıları, regolitteki minerallerin yüksek miktarda hidrojen içerdiğini saptadı. 

Bulgularını The Innovation adlı hakemli dergide dün (22 Ağustos) yayımlayan ekip, toprağı ısıtınca hidrojenin diğer elementlerle tepkimeye girerek su buharı ürettiğini kaydetti. 

Pekin yönetimine bağlı Çin Merkez Televizyonu'nun haberinde şu ifadelere yer verildi:

Üç yıl süren derinlemesine araştırma ve tekrarlanan doğrulamaların ardından, Ay toprağını kullanarak büyük miktarlarda su üretmenin yepyeni bir yöntemi keşfedildi ve bunun, Ay'da gelecekte kurulacak bilimsel araştırma ve uzay istasyonlarının inşasındaki tasarımlara önemli bir temel sağlaması bekleniyor.

Araştırmacılar, gökcisminin milyarlarca yıl boyunca Güneş rüzgarına maruz kalması nedeniyle Ay toprağındaki bazı minerallerin yüksek miktarda hidrojen içerdiğini söylüyor. En yüksek orana sahip mineral de ilmenit. 

Bilim insanları çukur ayna kullanarak toprağı 1200 Kelvin, yani yaklaşık 927 santigrat dereceye kadar ısıttı. Bu sayede hidrojenin, minerallerdeki demir oksitle kimsayal tepkimeye girerek su ürettiği saptandı. 

Araştırmada bu yöntemle bir gram erimiş Ay toprağının, 51-76 mg su üretebileceği ortaya kondu. Yani 1 ton topraktan, yaklaşık 50 litre su çıkarılabiliyor. 

Ekip bu kadar içme suyunun, 50 kişiye bir gün yeteceğini belirtiyor. 

Bilim insanları bu işlemin doğal ortamında nasıl gerçekleşeceğini de laboratuvarda test etti. Süreç sonucunda suyun yanı sıra demirin de çıktığını kaydeden ekip, bunun Ay'da yapılacak ekipmanların hammaddesi olarak kullanılabileceğini düşünüyor. 

Ay'da suyun varlığı sadece insan üssü kurma açısından önemli değil. NASA Başkanı Bill Nelson, daha önce NPR'a yaptığı açıklamada Ay'daki suyun hidrojen roket yakıtı üretiminde kullanılabileceğini söylemişti. Nelson bu yakıtın Mars gibi yerlere yapılacak uzay araştırmalarına katkı sağlayabileceğini belirtmişti.



Independent Türkçe, Reuters, Interesting Engineering, The Innovation, NPR

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU