ABD'nin, Kursk harekatında Ukrayna'ya uzun menzilli füzeleri kullanma izni vermediği bildirildi.
Amerikan medya kuruluşu CNN'e konuşan ve kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen ABD'li yetkililer, Ordu Taktik Füze Sistemi'nin (ATACMS) kullanımına dair politikaların değiştirilmediğini söylüyor.
ABD, bu silahların doğrudan Rus topraklarına düzenlenecek saldırılarda kullanılmaması şartını koşuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kiev yönetimi, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'a operasyonlarda bu füzeleri kullanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Kırım Köprüsü'nü hedef alan 12 ATACMS füzesinin imha edildiği savunulmuştu.
Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh de dünkü açıklamasında Ukrayna'ya tedarik ettikleri ATACMS'lerın kullanımına dair koşulların değiştirilmediğini söyledi.
Singh, Ukrayna'nın kaybettiği toprakları geri alabilmesinin tek yolunun Rus toprağına doğrudan saldırı olmadığını belirterek, Kursk harekatı nedeniyle "gerginliğin tırmanmasından endişelendiklerini" de ifade etti.
Washington'ın gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen sözcü yardımcısı şöyle devam etti:
Rusya'nın bir hamleye karşılık vermemiş olması, gelecekte de vermeyeceği veya veremeyeceği anlamına gelmez. Bu da Washington'ın her zaman göz önünde bulundurduğu bir şey.
Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta başlattığı Kursk operasyonunun etkileri sürerken, harekatta Batılı ülkelerin Ukrayna'ya gönderdiği silah ve ekipmanların doğrudan Rus toprağına saldırıda kullanılması da ayrı bir sorun.
Almanya ve Birleşik Krallık, Ukrayna'nın kendini korumak için yaptığı saldırılarda silahların Rus toprağını vurmak amacıyla kullanılmasına müsaade etmişti. Ancak Londra yönetimi, bu iznin Britanya-Fransa ortak yapımı uzun menzilli Storm Shadow füzelerini kapsamadığını bildirmişti.
Ukrayna, harekatta Kursk Oblastı'ndaki Suca şehri dahil 82 yerleşim birimini ele geçirdiğini savunuyor.
Ancak CNN'in iki gün önceki haberinde görüşlerini aldığı Amerikalı yetkililer, istihbarat raporlarına atıfta bulunarak Ukrayna'nın bu toprakları uzun süre elinde tutamayabileceğine dikkat çekmişti.
Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli AGM-158 JASSM füzelerinden göndermeye "açık olduğu" da öne sürülmüştü.
Uzmanlar, yaklaşık 340 kilometre menzilli bu füzelerin, Ukrayna'nın elindeki F-16'ları daha da ölümcül hale getirebileceğine işaret etmişti.
Independent Türkçe, CNN, Kyiv Independent, RT