İBB Başkanı İmamoğlu: İstanbul depremi kesinlikle milletimizin ve ülkemizin en önemli beka sorunlarından birisidir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile iştirak şirketi KİPTAŞ arasında, riskli yapılarını yenilemek isteyen düşük gelirli hak sahipleri için kentsel dönüşüm mali destek paketi protokolü imzalandı

Fotoğraf: AA

Saraçhane'deki İBB Başkanlık binasında gerçekleşen imza törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümünden bir gün önce imzaların atılmasına dikkati çekti.

Kocaeli, Gölcük ve Yalova'da depremin hasarına tanıklık ettiğini aktaran İmamoğlu, deprem meselesinin seferberlik anlayışıyla ele alınması gerektiğini söyledi.

İmamoğlu "Ama üzülerek ifade edeyim ki biz geçtiğimiz yıl yaşadığımız depremde gördük ki aradan geçen yıllara rağmen arzu edilen dersi çıkartmamış, bu konuda tedbirler almamış ve gördük ki aslında memleketimizin her köşesinde insanlarımızın can güvenliğini sağlayıcı katı kuralları uygulayabilen bir süreci başlatamamışız. Yani baktığımızda aslında 99  Marmara depreminin üzerinden dile kolay tam 25  yıl geçmiştir. Çeyrek yüz yıl. Aslında Cumhuriyetimizin kurulduğu günden bugüne baktığımızda dörtte birini harcamışız" diye konuştu.

İBB olarak, 5 yılı aşkın süredir bu konuda olağanüstü bir çaba gösterdiklerini anlatan İmamoğlu, "Türkiye'nin depreme hazırlık gündeminde ve kentsel dönüşümde yeni uygulamaları ve yeni kazanımları, yeni imkanları şehrimize getirmenin, var etmenin çabasını en üst seviyede ortaya koyuyoruz. Örneğin, riskli binaların kolayca tespit edilmesini sağlayan 'hızlı tarama testi' insanlarımızı tetikleyen ve harekete geçmelerini sağlayan çalışmalardan bir tanesidir. Yine kentsel dönüşümü mahallelere kadar yaygınlaştıran tek yapı dönüştürme projeleri, bizim başlattığımız motivasyonu güçlendiren yeniliklerden birisidir." ifadelerini kullandı.

Hiç kimseyi kentsel dönüşüm konusunda mağdur etmeyeceklerini kaydeden İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

İstanbul'u depreme hazır hale getirmek için çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz. Bugün imza törenini gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm mali destek protokolü de bu kararlılığımızın en mühim göstergelerinden birisidir. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı ve İBB iştirak şirketi KİPTAŞ arasında imzalanan bu protokol sayesinde, riskli yapılarını yenilemek isteyen düşük gelirli hak sahipleri, çok güçlü bir imkana kavuşacaklar. Kentsel dönüşüm mali destek paketi, hane halkı geliri 2 ya da 3 asgari ücrete kadar olan vatandaşlarımız için hazırlanmıştır.

"İstanbul Yenileniyor" platformu aracılığıyla kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşların yanlarında oldukları belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:

İnşaat maliyetlerinin yüzde 40 ila yüzde 60'ı kadar mali destek vereceğimiz bir süreci başlatıyoruz. Hane halkında emekli olması halinde ise kentsel dönüşüm mali destek oranı yüzde 45 ila yüzde 65'e kadar çıkabilecek. İBB ile işbirliğiyle yürütülecek bu sürecin her aşamasında vatandaş, kamu gücünün yanında olduğunu hissedecek. Vatandaşlarımız, KİPTAŞ güvencesiyle en uygun şartlarda, en hızlı biçimde yeni ve güvenli evlerine kavuşacak. Kentsel dönüşüm mali destek paketi, riskli yapılara sahip dar gelirli ve gerçekten imkansızlıklardan dolayı hareket edemeyen vatandaşlarımız için çok kıymetli, tam da bir can suyu görevi olacak.

İstanbul'u depreme karşı dayanıklı hale getirmek için ilçe belediyelerimizle de iş birliği içerisinde çalışmalar için adımlar atıyoruz. Büyükşehir belediyesiyle ilçe belediyelerinin iş birliği hızlı tarama testlerini yaygınlaştıracak çok daha hızlı ve etkili sonuçlar alacağı bir süreci harekete geçirecek. İşbirliği İstanbul'un ve ülkemizi depreme hazır hale getirme sürecinde en kritik iki kavramdan birisidir. İnanın iş birliği bir tanesi, diğeri de seferberlik duygusudur. Bu konuda hiç kimsenin, hiçbir kurumun, hiç bir yöneticinin iş birliği ve seferberlik duygusu dışında hareket etme şansı yoktur. Bu duygunun dışına çıkan farklı niyetlerle farklı saiklerle işbirliği ve seferberlik duygusunu yok sayan anlayış kesinlikle milletine saygı duymayan bir anlayışı temsil eder. Seferberlik ruhu ve anlayışı olmadan kamu özel tüm kurumlar arasında işbirliği sağlanmadan zamana karşı verdiğimiz bu mücadeleyi kazanmamız mümkün değildir. Unutmayalım ki bu mücadele insanlarımızın canını, malını korumak için olduğu kadar ülkemizin bekası içinde veriliyor. İstanbul depremi kesinlikle milletimizin ve ülkemizin en önemli beka sorunlarından birisidir. Biz üzerimize düşeni en doğru şekilde yapmaya devam edeceğiz.

Biz tüm imkanlarımızla, tüm kalbimizle buna hazırız, buna talibiz. Bu sürece dair en üst seviyede hoşgörüyle, en üst seviyede iş birliği tarzıyla her kurumla masaya otururuz, her kurumun davetine koşa koşa gideriz. Her kurumu bu halka ait güzel İstanbul evi çatısı altında karşılarız. Milletimizin deprem kaygısından uzak, güvenli binalarda huzur içinde yaşamasını sağlamak için bütün siyasi hesapları unuturuz. Gelin bunu böyle görelim. El birliğiyle ne gerekiyorsa birlikte yapalım. Ne yapılacaksa da bir an önce birlikte yapalım. Hemen şimdi yapalım, yaparken düzgün hareket edelim. Bu şehrin talan edilmesine de müsaade etmeyelim. Kentsel dönüşüm ya da sosyal konut kavramı adı altında bu şehrin geleceğini tehdit edeceği hamleler de yapmayalım. Birlikte kararlar alalım. Birlikte düşünelim. Birlikte hareket edelim. O bakımdan bugün atılan adımı bugün atılan imzayı önemsiyorum. 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU