Uraloğlu, GSM operatörleriyle bir araya geldi: Aramaların yüzde 25'ini maalesef karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen depremler sonrası GSM operatörlerinin çökmesi sorunu ile ilgili konuşan Uraloğlu, "Kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık bir pik zaman ve istenen görüşmelerin yapılamadığı zaman oldu. Sonrasında rutine döndü" dedi

Fotoğraf: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye'nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi" için bir otelde düzenlenen tanıtım etkinliğinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Depremde deniz yapılarında herhangi bir problemin olmadığını bildiren Uraloğlu, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında uçuşların ilk anda durdurulduğunu, gerekli kontrollerin ardından da devam ettiğini anlattı.

Kara yollarında Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprüleri, Avrasya Tüneli ve Marmaray ile Osmangazi ve Çanakkale köprülerinde bir problem olmadığını aktaran Uraloğlu, depremden ciddi şekilde etkilenen Çamlıca Kulesi'nin tedbir amaçlı boşaltıldığını, yapısal bir problem olmadığını, demir yolları ve Marmaray'da da gerekli takiplerin yapıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İnternet tabanlı uygulamalarda hiçbir problem yaşanmadı"

Uraloğlu, insanların, durumlarını yakınlarına bildirmek, yakınlarından bilgi almak istemesi nedeniyle iletişim altyapında ciddi yüklenme olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bilgilendirmeye çalışmış olmamıza rağmen iletişimin normal ses üzerinden yapılması yönelimi oldu. Esasında web tabanlı, internet tabanlı ve Whatsapp, Bip, Facetime gibi uygulamalarda hiçbir problem yaşanmadı. Ancak ilk etaptaki refleksle yaklaşık 15 dakikalık bölümde ciddi aksamalar olduğunu biz de tespit ettik. Süreçte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Haberleşme Genel Müdürlüğü ve üç operatörle sürekli iletişim halinde olduk ve normale döndürdük. Ama böyle bir kapasiteyi sadece ses hatları üzerinden yönetebilmek elbette zor. Bu bizim için bir tecrübe oldu. Birçok bilgiyi arkadaşlarımızdan aldık. Öğleden sonra bakanlıkta bu işe yetkin olan arkadaşlarım ve üç operatörün teknik ekibiyle İstanbul'da bir araya geliyoruz. Benzerinde bunu yaşamama adına neler yapmalıyız konusunu konuşmak üzere masaya oturacağız, bu anlamda da olması gerektiği halde olmayan eksikliklerle ilgili de gereğini yapacağız.

"Uçaklarda tavan fiyatlar asla geçilmedi"

Hava yollarında "business" koltuklar haricinde tavan ücret uygulamasının üzerinde hiç kimsenin bilet satamayacağını ve satmadığını vurgulayan Uraloğlu, depremin ilk anından sonra insanların İstanbul'dan çıkış refleksi olduğunu belirtti.

Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu gibi yapıların hiç etkilenmediğini ve insanların bu yolla çıkış sağladığını bildirerek, "Hava yoluna talep olunca hem THY hem de Pegasus bilet ücretlerini 1750 liraya düşürdü. Biz, bu tür şeyleri gerektiğinde bedava da yaparız, çok net. Onun için fiyatların bir anda yükselmiş olmasıyla ilgili algı var, ama tavan fiyatlar asla geçilmedi." dedi.

Uraloğlu, bu süreçte tavan fiyatın aşılmadığını, bu konuda tespit varsa kendilerine iletilmesi halinde gereğinin yapılacağını söyledi.

"GSM operatörlerine en büyük ceza yeni yatırımların yapılması"

Uraloğlu, 6 Şubat depreminde yaşanan iletişim sorunun hatırlatılması üzerine, GSM operatörlerine verilen en büyük cezanın yeni yatırımların yapılması olduğunu belirtti.

İstanbul'da GSM alanında kullanılan kulelerin deprem anında yıkılmaması için çelik olarak kurulduğunu dile getiren Uraloğlu, "Öncelikle kamu arazilerine sonra da müsait olan diğer arazilere kuruluyor. Hepimiz kriz anında sevdiklerimize ulaşalım istiyoruz, ama bir taraftan da bazı istasyonlarının sağlık endişesinden uzak olmasını istiyoruz, bu durumu optimize etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

GSM operatörleri ile görüşme sonrası açıklama

Uraloğlu, İstanbul'da meydana gelen depremler nedeniyle 3 GSM operatörünün üst yöneticileri (CEO) ile Ulaştırma Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü'nde bir araya geldiği toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Dünkü depremlerden sonra ulaştırma ve iletişim noktasında neler yaşandığına dair durum tespiti için bugünkü toplantıyı yaptıklarını dile getiren Uraloğlu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu noktasındaki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

İstanbul'da deniz yolunda sıkıntı yaşanmadığını, pist kontrollerinin ardından hava yolu ulaşımının sürdüğünü anlatan Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüneli'nde gerekli kontrolleri yaptıklarını, herhangi bir hasara rastlamadıklarını ifade etti.

Uraloğlu, İstanbul'un ulaşımda can damarları olan D100, TEM ve Kuzey Marmara Otoyolu'nda herhangi bir problem yaşanmadığını belirterek, "Çamlıca Kulesi en şiddetli hissedilen yapılardan birisi oldu. Orada bir hasar oluşmadı ancak tedbir amaçlı ziyaretlere kapatıldığını özellikle söyleyebilirim. Buradaki demir yolu, kara yolu, hava yolu ve deniz yollarında yapılarımız beklenen performansı sağladı ve bir sıkıntı olmadı." diye konuştu.

“Aramaların yüzde 75'ini karşıladık"

Bakan Uraloğlu, bugünkü toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir, Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Türk Telekom CEO'su Ümit Önal ve Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy ile sürecin iletişim tarafını detaylı bir şekilde konuştuklarını söyledi.

İstanbul'da 3 operatörün 20 bin baz istasyonu bulunduğunu dile getiren Uraloğlu, bu baz istasyonlarının hiçbirinde bir kapsama eksikliği yaşanmadığını, hepsinin ayakta kaldığını bildirdi.

Uraloğlu, buna rağmen neden iletişim konusunda olumsuzluklar yaşandığına ilişkin şöyle konuştu:

Bizim rutinimizde Türkiye'de 2,5 kat fazla kapasitemizin olduğunu söylemek isterim. Yani normalin 2,5 katına kadar olan kapasiteyi hiçbir problemsiz karşılayabiliyoruz. Peki dünkü depremlerde ne yaşadık? Dünkü depremlerde 7 ile 10 kat bir ses görüşmesi kapasitesi oluştu. İnternet üzerinden yapılan aramalarda ise 2 kat artış oldu. 2,5 kat bir kapasitede 7-10 kat artış oldu. Biz mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Yüzde 25'ini maalesef karşılayamadık. Web ve internet tarafına baktığımızda 2 kat olan artışı tamamen karşıladık ve orada herhangi bir problemle karşılaşmadık.

"15 dakika sonra rutine döndü"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, internet tabanlı aramalarda sorun yaşanmadığının altını çizerek, "(Sesli aramalarda) Kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık bir pik zaman ve istenen görüşmelerin yapılamadığı zaman oldu. Sonrasında rutine döndü." dedi.

Kriz anında insanlar hem kendi durumlarını bildirmek hem de yakınlarından bilgi almak istedikleri için böyle bir sıkıntı yaşandığını dile getiren Uraloğlu, "Bundan sonraki süreçte ihtiyaçlarımız doğrultusunda durumumuzu tekrar gözden geçiriyoruz. Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık." ifadesini kullandı.

Uraloğlu, 2019'da yaşanan Silivri depremlerinden sonra yaklaşık 4 katlık kapasite artışı sağladıklarına dikkati çekti.

"Süreci yakından takip edip benzer sıkıntıların önüne geçeceğiz"

Bakan Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun dün hep akıcı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Orada normalde saatte 140 kilometre olan yasal hızın 50-60 kilometrelere, hatta daha aşağısına düştüğü anlar oldu. Niye? İstanbul'dan bir çıkış söz konusu oldu. Yani sonuçta siz 4 şeritli bir otoyoldan günlük geçecek araç kapasitesinden fazlasını yüklerseniz elbette orada bir yavaşlama olacaktır. Zaman zaman da duraklama olacaktır. Bu anlamda burada iletişim tarafında da bunu yaşadığımızı söylemek isterim ama böyle bir mazerete sığınmak değil elbette amacımız, mutlaka daha iyisini yapmak.

Vatandaşlardan böyle zamanlarda haberleşmek için internet tabanlı uygulamaları kullanmalarını isteyen Uraloğlu, "Veya kısa mesajlarla kendi durumlarını bildirmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü hem kendileri hem kamu görevlileri için daha sağlıklı bir iletişim olacaktır. Bundan sonrasında benzer sıkıntıları azaltma ve ortadan kaldırma adına 3 operatörümüz ve Bakanlığımızla süreci yakından takip edip inşallah benzer sıkıntıların önüne geçmiş olacağız." dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU