Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunarak “tehlike bitmiş değil” uyarısını yineledi. Prof. Ersoy, İstanbul’un zemini sağlam ve riskli ilçelerini de tek tek sıraladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ersoy, Marmara’da 7’nin üzerinde bir depremin tarihsel verilerle beklendiğini vurguladı:
Tarihsel süreçler içerisinde bu depremler olmuş. İstanbul ve çevresi medeniyetlerin sürekli yerleştiği alanlar olduğu için elimizde çok sayıda veri var. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 7’nin üzerinde deprem beklemek zaten kaçınılmazdı. 6.2’lik son deprem bu potansiyeli değiştirmedi.
Ersoy, 6.2’lik depremin ardından gelen artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini, bu süreçte dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve “6.2’lik bir deprem Marmara’daki tüm deprem gerilimini boşaltmaz. Tehlike geçmiş değil. Güney kolun da üretkenliği var. Büyük bir depremin hemen ardından geleceğini söylemek spekülatif olur. Veri ile konuşmak gerekiyor" diye konuştu.
Fay hattına yakın, deprem riski en yüksek ilçeler
Prof. Dr. Ersoy’a göre, fay hatlarına yakınlığı nedeniyle ilk derece risk taşıyan ilçeler şunlar:
Avrupa Yakası: Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler, Fatih
Anadolu Yakası: Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla, Adalar
Zemin yapısı açısından en riskli ilçeler
Deprem anında zeminin davranışı, binanın alacağı hasarı doğrudan etkiliyor. Kötü zemin yapısı nedeniyle yüksek hasar riski taşıyan ilçeler ise şunlar: Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören ve Esenyurt.
Zemini görece daha sağlam ve güvenli ilçeler
Fay hatlarına daha uzak, jeolojik yapısı daha dayanıklı ilçeler de mevcut. Ancak bu ilçelerde de sahil kesimlerinin risk taşıdığı unutulmamalı.
Görece daha güvenli kabul edilen bölgeler: Anadolu Yakası: Çekmeköy, Beykoz, Şile, Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir, Sultanbeyli ve Sancaktepe’nin iç ve yüksek kesimleri, Maltepe, Pendik, Kartal’ın ise iç kısımları daha güvenli olarak değerlendiriliyor. Ancak sahil şeritlerinde risk oranı artıyor.
Zemin etüdü uyarısı
Prof. Dr. Ersoy, ilçe bazlı risk haritalarının yanıltıcı olabileceği konusunda ısrarcı:
Parsel parsel farklılık gösterebilen zemin yapısı, ilçe genellemeleriyle değerlendirilmemeli. Vatandaşlar mutlaka bina bazında zemin etüdü yaptırmalı.Her bina için ayrı değerlendirme yapılmalı. Sağlam zemine inşa edilmiş ama mühendislik hizmeti almamış bir bina, kötü zemindeki iyi yapıdan daha tehlikeli olabilir. En kötü zeminde bile mühendislik şartları doğru uygulanmışsa güvenlik sağlanabilir. Önemli olan zemine uygun bina yapmaktır. Maslak gibi sağlam zeminli bölgelerde kötü yapılaşma varsa orası da risklidir.
Ayrıca Ersoy, 1999 Marmara Depremi sonrası yenilenmeyen yapı stokuna dikkat çekerek, binasını kontrol ettirmeyen herkesin potansiyel risk altında olduğunun altını çizdi.
AHaber