Trump'tan Netanyahu'ya Gazze telefonu

"İsrail, Gazze'de yolun sonuna geldi"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314'ü çocuk, 10 bin 980'i kadın 39 bin 965 Filistinli öldürülürken, 92 bin 294 kişi de yaralandı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'de ateşkes müzakereleriyle ilgili konuşmak için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aradığı bildirildi. 

Kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen iki ABD'li yetkili, Amerikan haber sitesi Axios'a yaptığı açıklamada, Trump'ın çarşamba günü Netanyahu'yu arayarak Gazze'de ateşkes ve rehine takası konularını görüştüğünü söylüyor. 

Yetkililerden biri, Cumhuriyetçi liderin Netanyahu'yu arama amacının ateşkes anlaşmasını kabul etmesini söylemek olduğunu belirtiyor. Ancak kaynak, konuşmanın tam içeriğini bilmediğini ifade ediyor. 

İsrail Başbakanlık Ofisi, görüşmenin gerçekleştiğini inkar etmezken detay paylaşmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Axios, Trump'ın seçim kampanyasının yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. 

Trump, geçen ay Amerikan medya kuruluşu Fox News'e verdiği röportajda, İsrail'in Gazze savaşını en kısa sürede bitirmesi gerektiğini söylemişti. 

Daha sonra Florida eyaletindeki Mar-a-Lago malikanesinde Netanyahu ve eşi Sara'yı ağırlayan Trump, Hamas'ın elindeki rehinelerin bir an evvel serbest bırakılmasını talep etmişti. 

ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos'ta yayımladıkları ortak açıklamada, Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerine 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da yeniden başlanması için İsrail ve Hamas'a çağrı yapmıştı.

Hamas, bugün düzenlenecek görüşmelere katılmayacağını duyurmuştu. Örgüt, yeni bir süreç başlatılması yerine ABD'nin mayısta sunduğu plana sadık kalınmasını talep etmişti.

Doha'daki müzakerelere Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, CIA Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ve İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad'ın direktörü David Barnea katılacak. 

Ateşkes ve rehine takası sürecinde belirsizlik devam ederken, ABD'li yetkililer İsrail ordusunun Gazze'de yolun sonuna geldiğini söylüyor. 

Amerikan gazetesi New York Times'a konuşan yetkililer, İsrail'in askeri açıdan Gazze'de kazanılabilecek tüm başarıları elde ettiğini savunurken, bundan sonraki bombardımanların Hamas'ı zayıflatmak yerine sivil kayıpları artıracağını belirtiyor.

Diğer yandan Netanyahu'nun "sırdaşı" olarak nitelendirilen İsrail'in eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror, bu görüşe katılmadığını belirterek şu iddiaları paylaşıyor: 

İsrail'in Gazze'de elde ettiği başarılar etkileyici fakat olması gerekenden çok uzak. İsrail birliklerini şimdi çekerse Hamas bir yıl içinde yeniden güçlenecektir.

ABD'li yetkililere göreyse İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları Hamas'ı ciddi şekilde zayıflattı ancak örgütün tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil.


Independent Türkçe, Axios, Reuters, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU