Fransa’nın radikal solu Macron'u devirmek için ilk adımı attı

Radikal sol görüşlü Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (LFI), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u görevden alma girişiminde Ulusal Meclis'te ilk adımı attı. Ancak bunu başarma olasılığı oldukça zayıf.

Fransız haber Ajansı (AFP) bir haberinde merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisi lideri Eric Ciotti'ye göre ülkenin en yüksek yürütme organı olan Ulusal Meclis Başkanlık Divanı, LR’nin önerisini 12'ye karşı 10 oyla kabul ederek Kanunlar Komitesine sevk etti.

Öneri, radikal sol görüşlü LFI’den 72 milletvekilinin yanı sıra on kadar Yeşiller ve Fransız Komünist Parti milletvekili tarafından da imzalandı. 

Yael Braun-Pivet başkanlığındaki Ulusal Meclis Başkanlık Divanı'nda 22 milletvekili bulunuyor.  Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu 12 üyeyle az bir çoğunluğa sahip.

Sosyalist Parti (PS) ise Macron'un görevden alınması çabalarına katılmama kararı aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında eski Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande ve Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Marine Tondelier'in de bulunduğu çok sayıda isim geçtiğimiz haftalarda Macron’un görevden alınması sürecine ilişkin tereddütlerini açıkça dile getirmişti.

Geçtiğimiz günlerde AFP'nin ulaştığı bazı Kanunlar Komisyonu üyeleri, Ulusal Meclis tatilde olduğundan konunun gündeme alınıp alınamayacağına ilişkin şüphelerini ifade ettiler.

Cumhurbaşkanı Macron’un eylül ayı sonlarıda olağanüstü bir oturum çağrısında bulunmaması halinde Ulusal Meclis'in 1 Ekim'de yeniden toplanması planlanıyor.

Ancak Macron’u görevden alma girişiminin başarılı olma şansı zayıf. Radikal sol, bir azil teklifinin üyelerinin üçte ikisinin onayını alması gereken Kanunlar Komitesi'nde azınlıkta bulunuyor.

Bunun için de aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) desteğinin alınması gerekiyor. Ancak RN liderlerinden aşırı sağcı Marine Le Pen, Fransız radikal solunun önerisini, ‘Macron'la vardıkları birçok uzlaşıyı unutturmaya yönelik bir girişim’ diyerek kınamıştı.

Meclisteki LFI liderlerinden Mathilde Panot, salı günü X platformundan yaptığı paylaşımda bunu Fransa’nın Beşinci Cumhuriyet tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bir olay olarak niteledi. Panot, “Bunu tartışmak üzere yakında Kanunlar Komitesi’nde bir araya geleceğiz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Macron’a yakın isimlerden eski Başbakan ve Rönesans Partisinin Meclis Grup Başkanvekili Gabriel Attal, Ulusal Meclis'in büro toplantısı sırasında bu öneriyi ve mevcut tartışmayı, Fransız kurumlarına karşı açık bir savaş ilanı olarak değerlendirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU