Hamas ateşkes görüşmelerine heyet göndermeyecek

Han Yunus yakınlarındaki İsrail hava saldırısının ardından bölgeden dumanlar yükseliyor. (EPA)

Hamas'ın Lübnan Temsilcisi Ahmet Abdulhadi dün (salı) yaptığı açıklamada, hareketten bir heyetin yarın (perşembe) İsrail ile ateşkes görüşmelerini yeniden başlatma girişimine katılmayacağını belirterek, Hamas'ın İsrail'in 2 Temmuz'daki önceki teklif temelinde müzakere edeceğine dair güvence almadığını söyledi.

Dün (salı) CBS News'e bir açıklama yapan Abdulhadi, “Müzakere kavramına karşı değiliz ve önceki turlarda esnek davrandık” dedi.

“Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümeti öneriyi reddetti, yeni koşullar belirledi ve hareketimizin liderine suikast düzenledi” diyen Abdulhadi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin geçen ay sonunda İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesine atıfta bulundu.

Heniyye, Hamas'ın ateşkes görüşmelerindeki baş müzakerecisiydi.

Abdulhadi, “Bu yüzden 15 Ağustos'taki görüşmelere katılmayacağız ve en başa döneceğiz” şeklinde konuştu.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir diplomata göre Hamas, yarın Katar'da yapılacak görüşmelerin ardından İsrail'in ‘ciddi bir yanıt’ vermesi halinde arabulucularla görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

Abdulhadi, “Bir anlaşmaya varma konusunda kararlıyız. Çünkü işgal güçlerinin halkımıza karşı işlediği katliamları ve açlık savaşını durdurmak, halkımıza karşı sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU