Aktör Mark Ruffalo: ABD’nin İsrail'e desteği hem şiddeti körüklüyor hem de Gazze'de ateşkese varılmasını engelliyor

ABD’li aktör Mark Ruffalo / Fotoğraf: Reuters

ABD’li aktör Mark Ruffalo, ABD yönetiminin Gazze'deki krizi ele alış biçimini eleştirdi. Ruffalo, ABD’nin İsrail'e ve yerleşim birimlerinin inşasına verdiği desteğin çatışmayı şiddetlendirdiğini ve yok yere insanların ölmesine neden olduğunu söyledi.

ABD’li aktör, cumartesi günü X platformundan yaptığı paylaşımda, Amerikalı-İsrailli genç Hirsch Goldberg-Bolin’in Hamas Hareketi tarafından öldürülmesini ABD'nin bölgedeki başarısız politikalarına bağladı. Ruffalo, ABD hükümetinin İsrail'i desteklemeye devam etmesini ‘şiddeti körüklemek ve Gazze Şeridi’nde ateşkese varılması için sarf edilen çabaları engellemek’ olarak nitelendirdi.

Biden yönetiminin askeri yardıma ilişkin ABD yasalarını uygulamak için nüfuzunu kullanma konusundaki isteksizliğine dikkati çeken Ruffalo, ABD yönetiminin tüm dünyadan çoğalarak yükselen barış çağrıları karşısında belirli ‘kırmızı çizgileri’ korumada başarısız olduğunu da sözlerine ekledi.

Ruffalo, paylaşımında “ABD daha iddialı bir duruş sergilemiş olsaydı, Goldberg-Bolin'inki gibi ölümler önlenebilirdi” ifadelerini kullandı.

İsrail’in yerleşim birimlerine karşı düzenlenen bir gösteri sırasında öldürülen Türk asıllı ABD’li genç protestocu Ayşenur Ezgi Eygi'yi de anan Ruffalo, ABD'nin krizdeki rolünü kabul etmesi ve özellikle Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimleri konusunda daha dengeli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı eleştiren Ruffalo, Blinken'ın Goldberg-Bolin'in ölümünün ardından yaptığı açıklamaların bölgedeki ABD vatandaşlarının güvenliğini yeterince ele almadığını belirtti.

ABD’li aktör, ABD yönetimini İsrail ve Gazze'deki karmaşık duruma bakmaksızın vatandaşlarını korumak için daha güçlü tedbirler almaya çağırdı.

Öte yandan İsrail gazetesi Jerusalem Post, dün Mark Ruffalo'nun paylaşımlarının tartışmalara yol açtığını aktardı. Gazeteye göre bazı çevreler Ruffalo'nun tutumunu desteklerken, bazıları Goldberg-Paulin’in öldürülmesini ‘siyasi bir noktaya dikkati çekmek için kullandığı’ iddiasıyla kınadı

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU