Diz ağrısı, aşırı kullanımdan ya da kireçlenme gibi artrit sebeplerden kaynaklı olabilir. Diz ekleminde yer alan kireçlenme ağrılı ve ciddi bir hastalık olarak bilinir. En çok görülen semptomları da dizde şişlik ve sertlik şeklindedir. Diz kireçlenmesi yürüme ve merdiven çıkma gibi günlük aktiviteleri zorlaştırabileceğinden ağrıyı yönetmek bu noktada önemlidir.
Diz artriti olarak da tanımlanan diz kireçlenmesi, diz eklem kıkırdağının iltihaplanması ya da aşınması ile kemiklerin birbirine sürtünmesi ve sonucunda incinme, sertleşme veya şişmenin yaşanmasıdır. Hasarlı kıkırdak yüzeyi pürüzlü olur ve kemiklerin birbirine sürtünmesine sebebiyet verir. Bu da dizde sınırlı hareket aralığına neden olmaktadır.
Diz kıkırdağı, uyluk (femur), kaval kemiği (tibia) ve diz kapağının (patella) arka bölümünü kaplar. Kıkırdağın olduğu bölge aşındığında kemikler arasındaki boşluk daralabilir. İlerlemiş diz kireçlenmesinde, kemiğe kemik sürtmeleri olmaktadır.
Diz kireçlenmesinin 2 yaygın türü bulunur:
Osteoartrit (dejeneratif) gibi eklem hastalıklarının görüldüğü artrit tipi, kıkırdağın aşınmasından kaynaklı olan ve ilerleyebilen bir hastalıktır. Pürüzlü hale gelen eklem bölgesinde ağrı oluşur. Travmadan sonra oluşan artrit, kıkırdak ve kemik yaralanmasından kaynaklanabilir.
Romatoid artrit, enflamatuar artrit olarak da bilinen aynı anda fazla birden fazla eklemde görülebilir. Hareketsizlikten kaynaklı olarak ağrı dönemsel olarak sertleşip kötüleşebilir. Bu durum şişlik, kızarıklık ve sıcaklık şeklinde görülür.
Neden olur?
Genetik yatkınlık, spor yaralanması, fazla kilo, eklemlerin fazla kullanımı gibi durumlar diz kireçlenmesine neden olur. Bunun sonucunda da kıkırdak aşınarak zarar görmeye başlar. Kemiklerin hasar görmesiyle beraber iltihaplanmalar meydana gelir. Diz kireçlenmesi genç yetişkinlerde ve çocuklarda sık görülmesinin yanında şu faktörlerden dolayı da görülebilir:
- Kemik ve eklemlerde doğuştan gelen eğrilik
- Dize baskı uygulayan ve tekrarlayan fiziksel hareketler
- Aşırı kullanım
- Gut hastalığı
- Diz yaralanmaları
- Genetik
- Fazla kilolu olmak
- Yaş
Diz kireçlenmesine ilişkin detayları Memorial Şişli Hastanesi'nden Prof. Dr. Olcay Güler anlatıyor...
© The Independentturkish