Lübnan halkı, topyekun savaşa hazırlanıyor

Ekonomik krizin vurduğu kesimlerse "Para yok, nasıl hazırlanalım?" diyor

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınır hattı üzerinde "kontrollü çatışmalar" yaşanıyor (Reuters)

İran'ın İsrail'e misilleme yapması hâlâ ihtimaller arasında. Böyle bir adımın topyekun savaşa yol açması halinde Lübnan'daki Hizbullah'ın, Yemen'deki Husilerle birlikte Tahran'a yardım edeceği öngörülüyor. 

7 Ekim'deki Hamas saldırısının ardından başlayan Gazze savaşının büyümesinden korkuluyor ve en büyük risk de Lübnan'da. Zira İsrail'le Hizbullah aylardır birbirlerine küçük çaplı da olsa saldırılar düzenliyor. 

Son olarak Lübnan resmi ajansı NNA'nın geçtiği habere göre, İsrail'e ait savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde bulunan Nakura beldesine hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda iki kişinin öldüğünü açıklarken ölenlerin sivil mi ya da Hizbullah mensubu mu olduğuna dair detay paylaşılmadı.

Yetkililer gerekli önlemlerin alındığını söylese de halk kaygılı (AFP/Arşiv)​​​​​


Pek çok ülkenin Lübnan'da yaşayan yurttaşlarına ülkeden çıkma çağrısı yaptığı ortamda yerel halk da gıda stoklamaya başladı. 

Beyrut merkezli muhabir William Christou'nun konuyla ilgili gözlemleri, Birleşik Krallık'ın Guardian gazetesinde yer aldı. 

Başkentin doğusundaki Eşrefiye bölgesindeki lüks bir markete giden muhabir, normalde varlıklı müşterilerin tercih etmediği 40'lı tuvalet kağıtları, 10 kiloluk deterjanlar ve 5 kiloluk şeker gibi ürünlerin kampanyaya girdiğini aktarıyor. 

Müşterilerin de Fransız peynirlerini göz ardı ederek konserve gıdalara yöneldiği bildiriliyor. 

Eşi ve iki çocuğuyla alışverişe çıkan  meyve ve sebze tedarikçisi Charbel Kiwan da bu tespiti doğruluyor:

En uzun süre dayanacak gıdaları alıyoruz. Önümüzdeki günlerin ne getireceğine dair hiçbir fikrimiz yok. Gerçekten savaş olacağını düşünmesek de tehlikeyi ilk kez bu kadar hissediyoruz.

Eşiyse uzun bir iç çekmeyle durumun zor olduğunu söylüyor.

Ruh sağlığı uzmanları, Lübnan'daki "sürekli kaygı" halinin bitmek bilmeyen savaş tehdidiyle birleşince halk üzerinde uzun vadeli etkiler yaratabileceğini vurguluyor. Gelecek planları yapma kabiliyeti de sekteye uğruyor. 

Lübnanlı yetkililer, stokçuluk yapmaya gerek olmadığını zira 2006'daki İsrail savaşından edinilen tecrübeyle özellikle yakıt ve ilaç konusunda planlarının işleyeceğini savunuyor. 

Lübnan Gıda İthalatçıları Sendikası Başkanı Hani Bohsali de yiyecek arzı konusunda hiçbir problem yaşanmayacağını öne sürerek "İki-üç aylık malımız var" diyor.

Göçmen bir işçiyse, Lübnan lirasının 5 yılda yüzde 95 değer kaybetmesine yol açan ekonomik krize tepkili:

Para yok, nasıl hazırlanalım? Büyük bir pakette pirinç alayım dedim ama çok pahalı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bohsali, 2006'daki gibi İsrail'in "aslında silah taşındığı" gerekçesiyle nakliye kamyonlarını vurması durumunda sıkıntı yaşanacağını da kabul ediyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın salı günü yaptığı konuşma öncesinde İsrail jetlerinin ses hızını üç kez aşması gibi olaylar, ailelerin market alışverişini öne çekmesine neden oluyor. 

Örgütün askeri düzeydeki en üst ismi Fuad Şükür ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin temmuz sonunda art arda öldürülmesi, Hizbullah ve müttefiki İran'ın misilleme tehditleri savurmasına neden olmuştu. 

Diğer yandan Gazze'de ateşkes ihtimalinin arttığı bir ortamda İran'ın misilleme yapıp yapmamayı tekrar değerlendirdiği de bildiriliyor. 


 

Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU